Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Igor Modic
Foto: Igor Modic

Kmetje opozorili na slabši pridelek zaradi vročine

Sindikat kmetov Slovenije ob letošnjem vročem poletju, ki so ga zaznamovali štirje vročinski valovi, opozarja na slabšo letino kmetijskih pridelkov. Po njihovih ocenah bo za tretjino do petino manj koruze in za tretjino manj buč. Travinja je manj kakovostna, vročina pa vpliva tudi na nižji prirast živali.

"Na začetku poletja je bilo kljub visoki vročini obilo padavin. Ponekod so tla še nekoliko vlažna, a moramo upoštevati zunanje vplive vročinske obremenitve na rastline," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik sindikata Anton Medved.

Po njihovih ocenah bo koruze kljub pričakovani nadpovprečni letini za 20 do 30 odstotkov manj kot običajno, saj je ta zaradi prevelike vročine nehala polniti storže. Buče so kmetje začeli pobirati zelo zgodaj, pridelka bo za dve tretjini običajne letine.

Na travinju sta tretji in četrti odkos občutno manjša. Vročinski stres pa bo po njihovih pričakovanjih prav tako prizadel sadno drevje in trto.

Tudi živali težko prenašajo vročino, so opozorili v sindikatu. Tako se je zmanjšala količina namolženega mleka, njegova kakovost je slabša.

Največja katastrofa pa se odvija v iglastih gozdovih, na kar so pred mesecem dni opozorili v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Po žledu in vetru je razvoj podlubnikov zaradi ugodnih vremenskih razmer letos težko obvladljiv.

K. Ž./STA
  • jon 14.08.2015 reply

    Vedno je kaj, da se izsiljuje kakšno odškodnino od države.... Na koncu pa rekordne letine.....