Hmeljarji, začnite gojiti česen in fižol!

24. 4. 2013 | Besedilo: J. S. S., Delo.si

hmelj, pridelovanje, fižol, česen, kmetijstvo, pridelki

Dijakinja je raziskala trajnostno samooskrbo v Spodnji Savinjski dolini in ugotovila, da se hmelj ne izplača.

Dijakinja I. gimnazije v Celju Nadja Ogrinc je v okviru projekta Mladi za Celje izdelala raziskovalno nalogo o lokalni trajnostni prehranski samooskrbi na območju Spodnje Savinjske doline. V nalogi je poskušala poiskati rešitve za hmeljarje, ki jim hmelj v zadnjih letih ne predstavlja velikega zaslužka.

»Pomen hmeljarstva upada, hmelj pa tudi nima pomembne prehranske vloge. Ugotovila sem številne prednosti, ki bi jih prineslo postopno prestrukturiranje hmeljarske dejavnosti v pridelavo različne zelenjave, kar bi lahko s spodbujanjem lokalnega trga pripomoglo tudi k višji stopnji prehranske samooskrbe na tem območju,« je svoje ugotovitve pojasnila Nadja Ogrinc.

Izračunala je tudi, da bi za potrebe slovenskih pivovarn zadostovala količina hmelja, pridelanega na površini 50 hektarjev. Celo več, zadostovala bi pridelava hmelja zgolj na eni kmetiji, saj imamo v Sloveniji dve večji hmeljarski kmetiji, ki imata obseg hmeljišč večji od 100 hektarjev.

Kateri so tisti ukrepi, ki bi jih morala sprejeti država za spodbujanje lokalne samooskrbe, kot je v svoji nalogi strnila dijakinja, si lahko preberete na www.delo.si.

 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE