Zagotovite si sadike avtohtonih slovenskih sort

24. 3. 2017

Če niste uspeli vzgojiti svojih sadik avtohtonih slovenskih in udomačenih sort, jih lahko od 29. marca dalje dobite v izbranih trgovinah Spar in Interspar po vsej Sloveniji. Izberete lahko sadike solate leda, ptujske rdeče čebule, belokranjke ter ljubljanskega in varaždinskega zelja 2 (op.), nekoliko kasneje pa bodo na voljo še sadike izbranih sort paprike in paradižnika. 

Kaj so avtohtone sorte?

Naši predniki so dolga leta zbirali in preizkušali gojenje rastlin, ki so dajale kakovosten, zdrav in okusen pridelek. Vsako sezono so skrbno načrtovano posejali semena, ki so se sčasoma spoprijateljila s prstjo obdelovalnih površin in značilnostmi našega podnebja. Skozi čas so tako nastale sorte, ki jih odlikujejo odlična kakovost in polni okusi.

Neprekosljivi okusi

V zadnjih letih se avtohtone sorte ponovno vračajo na slovenske vrtove, saj se številne nove z njimi preprosto ne morejo meriti. Ljubljanska ledenka in leda sta nepogrešljivi za pripravo okusne hrustljave poletne solate, s ptujsko rdečo čebulo in belokranjko je vsaka jed bolj polnega okusa, najboljše sarme, se bo marsikdo strinjal, pa so tiste, ki so zavite v ljubljansko zelje, saj so listi mehki in se jih lahko lepo zavije. Pa tudi v varaždinsko zelje.

Priskrbite si kakovostne sadike avtohtonih slovenskih in udomačenih sort – od 29. marca v vseh trgovinah Interspar in večjih trgovinah Spar.

 

Kakovostne sadike, jamstvo zdravega pridelka

Vse sadike SPAR Kot nekoč so vzgojene v Sloveniji, pri partnerjih Semenarne Ljubljana, ki zagotavlja, da so dobro vzdrževane in tudi utrjene. To pomeni, da niso ves čas rastle v ogrevanih prostorih, ampak so jih postopoma privajali na zunanje razmere. Tako vzgojene sadike boljše prenesejo presajanje na prosto.

Prepoznate zdrave sadike?

Zdrava sadika ima dobro razvit koreninski sistem, korenine so svetle. Na listih ne sme biti nobenih sledi škodljivcev, listje pa mora biti enakomerno temno zeleno. Le pri nekaterih solatah in nekaterih sortah zelja je listje lahko svetlejše. Ravno sadike lede in ljubljanske ledenke imajo rozeto takega videza, kakor da bi bila rahlo pretegnjena, kakor rečemo. Naj vas to ne zavede, saj naredi izredno lepe in čvrste glave, ki vas bodo razveselile s svežim in pristnim okusom, kot z babičinega vrta.

Ste že poskusili vzgojiti čebulo iz sadik?

Zdaj imate odlično priložnost, da preizkusite način pridelave čebule, ki pri nas ni najbolj pogost, toda rezultate daje odlične. V dnevih sadik SPAR Kot nekoč si lahko zagotovite sadike dveh naših najbolj priljubljenih avtohtonih sort: ptujske rdeče čebule in belokranjke. Obe sorti sta izjemno cenjeni v kulinariki. Ptujska rdeča pri kuhanju hitro razpade, belokranjko pa enostavno očistimo in odlično skladiščimo. Izkoristite priložnost in to pomlad posadite sadike avtohtonih sort.

Zdrav in okusen pridelek

Prednost pridelave čebule iz sadik je, da se seme čebule poseje v ogrevanih prostorih že v januarju, tako da konec marca ali v začetku aprila na vrtno gredo presadimo že dobro razvite rastlinice. Te bodo zaradi hitrega mladostnega razvoja kasneje nekoliko bolj odporne na bolezni.

Osnovna pravila sajenja:

  • Ko sadike prinesete domov, jih zalijte.
  • Pustite jih zunaj, vendar ne na direktnem soncu.
  • Presajanja se lotite proti večeru, ko sonce neha pripekati.
  • Sadike solate sadimo enako globoko, kot so rasle doslej.
  • Sadike čebule in zelja posadimo centimeter ali dva globlje.

Op.: Sorta zelja varaždinsko 2 je vpisana v skupni katalog zelenjadnic – sortno listo in Semenarna Ljubljana jo vzdržuje že od leta 1968.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE