Zelenjavni sladoled? Zakaj pa ne ...

4. 8. 2017 | Besedilo: T. S. P. in K. Ž. | Fotografije: Shutterstock

zelenjavni sladoled, avokadov sladoled, korenčkov sladoled, kumaričin sladoled

Domači sladoled lahko za spremembo pripravite tudi iz nekoliko bolj neobičajnih sestavin, denimo korenja, zelenega čaja, avokada ali celo špinače. Poiskali smo nekaj zanimivih receptov.

Korenčkova lučka

Za korenčkovo lučko potrebujemo mešalnik, v katerega damo polovico melone, deset jagod in dva korenčka. Zmes vlijemo v modelčke za lučke in zamrznemo. Sadno-zelenjavne lučke ne potrebujejo sladkorja, saj so že zaradi melone in jagod dovolj sladke, v poletni vročini pa predstavljajo lahek, okusen in zdrav prigrizek.

Korenčkov sladoled lahko pripravimo tudi tako, da v mešalniku zmešamo 200 gramov korenja, eno večjo pomarančo in od pol do enega decilitra vode. Maso, ki smo ji dodali še par kapljic hladno stiskanega kvalitetnega olja, nato vlijemo v vrečko ali posodo za ledene kocke. Zamrznemo tudi dve olupljeni banani. Zamrznjen korenčkov smuti in zamrznjeni banani nato v drobnem sesekljalniku obdelamo do kremnega sladoleda.

Sladoled iz zelenega čaja

Izredno priljubljen postaja tudi sladoled iz zelenega čaja. Za pripravo potrebujemo 300 mililitrov mleka, ki ga moramo segreti in odstaviti z ognja še preden zavre. Vanj potopimo pet vrečk zelenega čaja in pustimo, da se namakajo najmanj šest ur. Vrečke odstranimo in mleko ponovno segrejemo ter mu dodamo 100 gramov sladkorja, tri rumenjake in 350 mililitrov smetane. Mešanico nato postavimo za pol ure v hladilnik in jo z mešalnikom premešamo. Ponovno jo postavimo v hladilnik, kjer naj počiva še eno ur. Postopek moramo ponoviti vsaj še dvakrat. Nato mešanico damo v zamrzovalnik.

Kremast avokadov sladoled

Za osem porcij sladoleda potrebujemo dva večja avokada, ki ju razkoščičimo in izdolbemo meso. Avokadovo sredico damo v mešalnik, dodamo pločevinko kondenziranega mleka in čajno žličko sveže stisnjenega limoninega soka ter mešamo do gladkega. Zmes prestavimo v večjo skledo. V ločeni posodi stepemo dve skodelici sladke smetane, ki jo nato postopoma, najbolje kar s kuhalnico, vmešamo v avokadovo zmes. Vse skupaj postavimo v zmrzovalnik za najmanj šest ur, še bolje pa kar čez noč.

Osvežilne lučke iz kumar in limete

Pregnetemo pest sveže mete in pol skodelice sladkorja, dolijemo pol skodelice vode in vse skupaj zavremo. Posodo umaknemo z ognja in odstranimo liste mete. Kumaro olupimo, prerežemo po dolžini in odstranimo semena, nato jo narežemo na manjše koščke in s pomočjo mešalnika naredimo gladko zmes. Dodamo ji ohlajen sirup in sok treh limet ter vse skupaj dobro premešamo. Vlijemo v modelčke za lučke in zmrznemo.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE