Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Več soje in konoplje za boljšo samooskrbo

Razširjanje območja zasaditev soje in konoplje je pomembno za zagotavljanje samooskrbe, tako Slovenije kot EU, je ključna ugotovitev strokovnega posveta, ki je v petek potekal na ljubljanski biotehniški fakulteti. V to je prepričana tudi državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša.

Soja in konoplja, pomembni industrijski rastlini, ponujata nove priložnosti samooskrbe pri zagotavljanju naravnih virov za izdelavo različnih prehranskih izdelkov, rafiniranega olja za nadaljnjo uporabo, tkanino in ojačitve v različnih materialih ter beljakovinskega vira krme za živinorejo, so po posvetu navedli organizatorji.

Da sta rastlini pomembni za samooskrbo, se strinja državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša, ki se je udeležila posveta, v svojem nagovoru pa izpostavila pomen politike EU in strategije za zagotavljanje samozadostnosti beljakovinskih rastlin ter ukrepe za spodbujanje pridelave in predelave tako soje kot konoplje.

"Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo finančno podprli oba projekta CRP Soja in CRP Pridelava industrijske konoplje v Sloveniji na razširjenju obeh kultur, ki sta pomembni v luči samooskrbe EU," je pojasnila. Glavni sprožilec za spodbujanje razširjanja obeh kultur je po njenih besedah zagotavljanje beljakovinskih virov krme v živinoreji, hkrati pa sta obe kulturi pomembni rastlini za kolobarjenje, ki je trajnostna rešitev za težave zaradi intenzivnega kmetovanja.

Prodekan za znanstveno raziskovalno delo na biotehniški fakulteti Emil Erjavec upa, "da bo tako javni kot zasebni sektor še naprej podpiral, vlagal v raziskovanje". Nadaljnje raziskovanje predelave, logistike in ekonomike ter priprava strategij razširanja beljakovinskih rastlin je namreč po njegovem prepričanju nujno za razvoj obeh kultur.

Značilnosti obeh rastlin je predstavila Darja Kocjan Ačko z oddelka za agronomijo na biotehniški fakulteti. Med drugim je pojasnila, da sta tradicionalni kmetijski rastlini Kitajske in Azije zelo pomembni za prehransko industrijo ter da je konoplja zaradi vlaknin v steblu in njihove visoke natezne trdnosti pomembna tudi za tekstilno industrijo in kot ojačitvena komponenta v različnih materialih.

Kocjan Ačkova je podrobneje spregovorila tudi o pomenu soje za prehrano ljudi in pri tem izpostavila vpliv soje na človekovo zdravje. Soja je denimo učinkovita pri uravnavanju prebave in pri lajšanju težav v menopavzi.

V okviru posveta se je zvrstilo še več predstavitev. Med drugim o prehranski vrednosti konoplje, o raziskavah soje, o poljskem poskusu s sojo na biotehniški fakulteti, ter o standardizaciji pridelave konoplje za uporabo v farmacevtski industriji.

 

PREBERITE VEČ: Podnebne spremembe naj bi zmanjšale pridelek pšenice, riža in koruze

K. Ž./STA