Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Z mrežo proti toči na vrtu in okoli hiše

Toča je v poletnih mesecih pogost spremljevalec vročinskih neviht in lahko povzroči ogromno škode na vrtu in sadnem drevju. Najbolj učinkovita je mreža proti toči, ki jo lahko razpnemo čez cel vrt ali samo določene gredice, ki jih želimo zaščititi. Na takšen način lahko zaščitimo tudi sadno drevje okoli hiše, kot tudi grmovnice.

Konstrukcija kot del vrta

Mreže so narejene iz umetnih vlaken in gosto tkane, da ne prepustijo zrnc toče. Namestiti jih je treba na posebno kovinsko ali leseno konstrukcijo. Če se odločite za trajno postavitev mreže nad vrtom, potem je smiselno, da je konstrukcija, na katero jo boste napeli, kovinska, sicer pa je lahko tudi lesena. Nekateri uporabniki svetujejo, da konstrukcijo, ki bi lahko vplivala na sam videz vrta, vključite vanj tako, da drogovi postanejo opora za paradižnik, papriko ali fižol. Zaradi teže toče je pomembno, da je konstrukcija narejena v loku, zato da je obremenitev mreže manjša.

Zaščita sadnega drevja

Sadno drevje okoli hiše je proti toči najlažje zaščititi z mrežami proti toči, pravi vodja sadovnjaka Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu pri Lukovici, Roman Mavec. »Mrežo lahko napnemo na konstrukcijo, ki jo postavimo okoli drevesa, ali pa drevo ovijemo. V tem primeru služi tudi kot zaščita proti ptičem, vendar moramo paziti, da je dobro zavezana, saj hitro najdejo luknje,« pojasnjuje. Če bomo drevo ovili bo nekaj plodov in listov vseeno poškodovanih, paziti pa moramo, da v mreži ne bo žepov, saj bi lahko teža toče poškodovala drevo, je še opozoril. »Zaščitne mreže ustvarijo tudi nekaj sence (od 15 do 20 odstotkov manj sončne svetlobe), kar je pozitivno predvsem avgusta, ko lahko pride do sončnega ožiga plodov,'' je še dodal Mavec. Takoj ko oberemo plodove mreža ni več potrebna, zato jo je treba odstraniti.

 

PREBERITE ŠE: Po toči: ukrepi na vrtu

 

  • Milena Gabrijelcic 26.06.2017 reply

    Spoštovani, na gospoda Romana Mavca naslavljam vprašanje, ali je zelena mreža proti toči, ki je vidna na sliki, odporna proti mrazu, koliko let približno zdrži mreža, če jo čez zimo ne odstranjujemo. Hvala za odgovor in lep pozdrav

  • Uredništvo 26.06.2017 reply

    Spoštovani, mreža je odporna proti mrazu in namenjena večletni uporabi, jo je pa čez zimo najbolje odstraniti, saj pozimi nima več svoje funkcije, poleg tega se lahko pod težo snega poškodujejo veje ali sama konstrukcija. Lep pozdrav!