Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Jerneja Jošar
Foto: Jerneja Jošar

Kako pripravimo grede za ponovne setve in sajenje

Ko pridelek poberemo, očistimo grede ostankov rastlin, odstranimo zastirko, prst zrahljamo z vilami, poravnamo, dobro zalijemo in takoj spet zagrnemo z zastirko. Ta naj bo debela dva do tri centimetre, da bo dobro zadrževala vlago in ščitila tla pred močnim soncem.

Zastrta tla boste zato redkeje zalivali, prst bo pod zastirko rahla in rodovitna, pa tudi težave s plevelom bodo rešene. Za zastirko lahko uporabimo slamo, seno, suho listje, praprot, tam, kjer so velike težave s polži, pa kar napol predelan kompost. Tako pripravljena tla bodo počakala na setve in sajenje.

Kako in kdaj sejemo in sadimo

Tam, kjer bomo sejali, odgrnemo zastirko, naredimo plitek kanal, zalijemo, tako da bo seme padlo v mokro posteljico. Sejemo redko, da pozneje ne bo potrebno pogosto redčenje. Seme pokrijemo s tanko plastjo prsti. Spet zalijemo z rahlim razpršenim curkom. Zastirke ne vračamo na posejan prostor.

Če sadimo sadike, odstranimo le toliko zastirke, da lahko brez težav naredimo jamico. Za sajenje poznih sort kapusnic naredimo večjo jamico, saj je te treba ob sajenju dobro pognojiti. V jamico dodamo dve pesti komposta in posadimo sadiko. Dobro zalijemo in zastirko razgrnemo tik do sadike.

V zelo vročem vremenu sejemo in sadimo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. V nasled­njih dneh, še posebno če je sušno in vroče vreme, redno zalivamo zasejane predele in posajene sadike. Dokler se ne razvije dovolj močan koreninski sistem, ki bi črpal zalogo vode iz globine zemlje, moramo rastlinice redno oskrbovati z vodo.