Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Pižmovka je srednje velik glodavec, ki živi na obvodnih območjih. - Foto: Wikipedia
Pižmovka je srednje velik glodavec, ki živi na obvodnih območjih. - Foto: Wikipedia

Med 12 novimi invazivnimi tujerodnimi vrstami tudi pižmovka in aligatorska trava

Evropska komisija je na seznam invazivnih tujerodnih vrst, ki povzročajo veliko gospodarsko škodo in so eden glavnih vzrokov za izgubo biotske raznovrstnosti, uvrstila 12 novih vrst. Države EU bodo morale preprečiti vnos, hrambo, prodajo, prevoz, reprodukcijo ali uvajanje teh vrst, med katerimi sta tudi pižmovka in aligatorska trava.

Kot so sporočili iz Evropske komisije, bodo države članice morale izvesti tudi ustrezne ukrepe za spopadanje z novimi vdori ali uveljavljenimi populacijami. Pravila se bodo začela uporabljati 20 dni po objavi seznama novih tujerodnih vrst v Uradnem listu EU.

Invazivne tujerodne vrste po njihovih navedbah povzročajo veliko gospodarsko škodo na področju zdravstvenega varstva, pridelka, ribjega staleža in infrastrukture. Škoda, ki jo povzroča 12 novih vrst, upravičuje namenske ukrepe po vsej Uniji.

Kot je razvidno iz aneksa iz uredbe o invazivnih tujerodnih vrstah, so na seznamu poleg pižmovke in aligatorske trave med drugim še rakunasti pes, vrsta egiptovske gosi, sirska svilnica, ki je na zahodu priljubljena okrasna trajnica, čilenska rabarabara, orjaški dežen, žlezava nedotika in rdečelistna ščetinasta perjanka.

Evropska uredba o preprečevanju in obvladovanju vnosa in širjenja invazivnih tujerodnih vrst velja od leta 2015. Seznam invazivnih tujerodnih vrst, na katerem je bilo doslej 37 vrst, med njimi 23 živalskih in 14 rastlinskih vrst, pa velja od avgusta lani. Od takrat tudi velja njihova prepoved vnašanja na ozemlje EU, posedovanja, gojenja, dajanja na trg, uporabe in izmenjevanja, razmnoževanja in izpuščanja v okolje.

K. Ž./STA