Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
V Pliskovici na Krasu ta vikend poteka festival kamna, ki vse do jutri prinaša zanimivo ponudbo.  - Foto: www.pliskovica.si
V Pliskovici na Krasu ta vikend poteka festival kamna, ki vse do jutri prinaša zanimivo ponudbo. - Foto: www.pliskovica.si

V Pliskovici vas čakajo odprti borjači in kamnoseki

V Pliskovici na Krasu ta vikend poteka festival kamna, ki vse do jutri prinaša zanimivo ponudbo. Dogodek, ki je namenjen ohranjanju kulturne in naravne dediščine vasi, so letos povezali s tradicionalno prireditvijo »Odprti borjači«, na kateri se predstavljajo domači ponudniki.

Obiskovalci se sprehajajo od dvorišča (borjača) do dvorišča in se srečujejo z domačo ponudbo, s kulturnimi zanimivostmi, z življenjem Kraševcev, njihovimi obrtniškimi znanji in izdelki ter poskušajo dobrote tamkajšnjih kmetij. Lokalni kamnoseki, ki s svojim delom ohranjajo pomembno kraško obrt, so na ogled postavili svoje mojstrovine, številni gostinski ponudniki po Krasu pa so na svoje mize postavili tradicionalne jedi kamnosekov. Novost letošnjega festivala je dražba različnih izdelkov priznanih kamnoseških mojstrov.

V okviru Festivala kamna so že včeraj pripravili tekmovanje mladih kamnosekov, starih od 18 do 25 let, ki se merijo v predizboru evropskega tekmovanja za EuroSkills. Letos si je naslov državnega prvaka poskušalo priboriti šest tekmovalcev, najboljši med njimi bo zastopal slovenske barve na mednarodnem tekmovanju EuroSkills. Tekmovanje pripravlja Razvojno društvo Pliska v sodelovanju z Mladinskim hotelom Pliskovica, Srednjo gradbeno, geodetsko in okoljevarstveno šolo Ljubljana in Višjo strokovno šolo Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, ob podpori Centra za poklicno izobraževanje in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Izdelke, ki jih mladi tekmovalci po predhodno pripravljenih načrtih izdelajo v 18 urah, ocenjuje strokovna komisija in določi najboljše tri. Ti se bodo udeležili finalnega izbora v poklicnih spretnostih na državni ravni Olimpijade poklicev. Državni prvak pa nato zastopa slovenske barve na mednarodnem tekmovanju EuroSkills. V kategoriji kamnosekov je Slovenija na tekmovanjih sodelovala dvakrat, v letih 2014 in 2016, na obeh je osvojila srebro.

Velik poudarek so na letošnji prireditvi med drugim namenili tudi čipki. Kulturno društvo Kalunca, ki je bilo ustanovljeno leta 2016, se namreč ukvarja s kulturnimi dejavnostmi na območju Krajevne skupnosti Pliskovica, predvsem pa aktivno raziskuje zgodovino Državne čipkarske šole Veliki Dol.

Živahno bo vse do nedeljskega večera, saj so pripravili več različnih razstav čipk, krajše pohode in kolesarjenje, program za otroke, delavnice gradnje suhozida in kulturni program. Celoten program dogajanja najdete na tej povezavi.

K. Ž./STA