Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

VIDEO: Zelena rez mlade jablane

Osnovno obliko damo sadnemu drevesu z zgodnjepomladansko rezjo, namen poletne rezi, ki ji pravimo tudi zelena rez, pa je, da osvetlimo in prezračimo krošnjo in se znebimo odvečnih poganjkov. Odstranjujemo vedno le letos zrasle, torej enoletne poganjke, in sicer po malem, od trikrat do petkrat v rastni sezoni. Vedno odstranimo le nekaj bolj navpično rastočih poganjkov, izključno tistih, ki so zrasli letos. Zeleno rez opravljamo v suhem vremenu, ne v žgočih sončnih dneh.

Zeleno rez pri mladi jablani, ki je zgled tudi za druge sadne vrste, nam je predstavil Roman Mavec, vodja poskusnega sadovnjaka KIS z Brda pri Lukovici.

Pri redčenju v krošnji je potrebna previdnost, da ne povzročimo ožigov, vedno pa odstranimo vse debelne in koreninske poganjke. K »zelenim delom« v sadovnjaku spadajo še plitvo okopavanje pod krošnjo, s katero uničujemo plevel, zastiranje okopanega kolobarja, če nimamo voluharja, privezovanje vrhov k opori in upogibanje letošnjih poganjkov, če pri mladem drevesu še vzgajamo obliko. Primer zelene rezi pri aktinidiji je v tem času, v začetku avgusta, tudi prikrajševanje tistih letošnjih poganjkov, ki presegajo dolžino metra in pol. Odrežemo jih na okrog 1,2 metra.

 

PREBERITE ŠE:

Poletno cepljenje: Speče oko bo pognalo spomladi

Stebričasto sadno drevje: Balerink ne obrezujemo

Proti škrlupu odporne jablane

Julijana Bavčar