Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Rosa complicata - Foto: Julijana Bavčar
Rosa complicata - Foto: Julijana Bavčar

Rožni vrt sv. Ivana se predstavi

Sredi marca, ko se z obrezovanjem vrstnic že kar mudi, se za njihove ljubitelje začne odštevanje tednov do cvetenja – na Primorskem bodo breztrnaste banksije v polnem cvetu že aprila, pred prvim majem bodo zadišale burbonke. Da bi laže počakali na sezono cvetenja, prireja Botanični vrt v Ljubljani, v sredo, 13. marca ob 18. uri, predavanje o rožnem vrtu v Parku sv. Ivana v Trstu.

Predaval bo Vladimir Vremec, strokovnjak za hortikulturo in urejanje krajine iz Opčin pri Trstu, ki je bil med drugim dolga leta odgovoren za projektiranje in urejanje zelenih površin v Trstu, zadnjih 20 let pa se posveča predvsem vrtnicam.

Park sv. Ivana zavzema 22 hektarov in leži na pobočju ob cesti, ki vodi od Opčin proti središču Trsta. Po parku so razporejena številna poslopja, ki so bila v prejšnjem stoletju namenjena sanatoriju za duševne bolnike, danes pa imajo tu sedež številne ustanove. V parku je okrog 6000 vrtnic, od tega 3000 različnih varietet, 1100 hibridnih čajevk, 300 floribund, 800 botaničnih in zgodovinskih vrtnic, 250 popenjavk in ramblerjev in 350 rožnih grmov. Predavatelj bo najprej prikazal nekaj primerov rožnikov, nastalih v zadnjih štirih desetletjih kot uvod v problematiko oblikovanja rožnika v parku nekdanje bolnišnice pri sv. Ivanu v Trstu.

Predavanje bo ob 18. uri v osrednjem poslopju Botaničnega vrta ob Ižanski cesti 15 v Ljubljani. Vstop je prost, zaželeni pa so prostovoljni prispevki za udeležbo.

Julijana Bavčar
  • Ida Čuden Rebula 12.03.2013 reply

    Spoštovani, v članku manjka podatek ob kateri uri bo pričetek predavanja. Vljudno prosim zanj. ČRI

  • katjaj 12.03.2013 reply

    Se opravičujemo za napako, hvala za opozorilo. Predavanje bo ob 18. uri.