Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Roman Šipić/Delo
Foto: Roman Šipić/Delo

Prvi izdelki z oznako izbrane kakovosti na policah predvidoma jeseni

Potrošniki lahko prve izdelke z oznako Izbrana kakovost - Slovenija na policah trgovin pričakujejo predvidoma jeseni. Šlo bo za mlečne in mesne proizvode, so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Z omenjenim znakom bodo označeni izdelki, ki jih poleg slovenskega izvora krasi tudi nadstandardna kakovost.

Uporabo znaka izbrane kakovosti omogoča zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov. Delno ga bodo financirali iz proračuna, delno pa iz prispevkov posameznih sektorjev oz. pridelovalcev.

Za vstop v promocijo so se doslej odločili v mlečnem in mesnem sektorju, in sicer za goveje in perutninsko meso. V triletno promocijo so stopili z letošnjim letom, vendar z zbiranjem sredstev še niso začeli.

V skladu s pravili o državnih pomočeh in uredbama, ki določata višino zneska in začetek plačevanja prispevka, vlada pa ju je že sprejela, mora sistem zbiranja prispevka in promocijo najprej potrditi Evropska komisija.

Zavezanci bodo prispevek tako začeli plačevati predvidoma v prvi polovici letošnjega leta, ko bo komisija podala dokončno soglasje k shemi zbiranja prispevka in izvedbi promocije.

Na ministrstvu trenutno pripravljajo natančnejša navodila za zbiranje prispevka v obeh sektorjih, ki bodo podrobneje opredeljevala način obračunavanja in plačila prispevka v praksi, javno pa jih bodo objavili prek različnih kanalov.

V okviru nacionalne sheme izbrane kakovosti bodo dodatno kontrolirali predpisane parametre v posameznem sektorju, npr. parametre, vezane na kakovost, dobrobit živali, način predelave ali predelave.

Certificirani pridelovalci in predelovalci bodo lahko izdelke označevali in tržili z znakom Izbrana kakovost - Slovenija ter jih tako dodatno izpostavili potrošniku. V okviru skupne promocije bo oznako promovirala tudi država in poskrbela, da bodo potrošniki informirani o prednostih označenih proizvodov.

Proizvodi z oznako izbrane kakovosti bodo tako na policah trgovin bolj prepoznavni, potrošnikom pa bodo s tem zagotavljali kontrolirano kakovost proizvodov, slovensko surovino in jamstvo, da so pridelani in predelani v Sloveniji.

K. Ž./STA