Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Gospod Gao, upokojenec iz pekinškega okrožja Dongcheng, je svojo hišo nadgradil z umetelnimi terasami v petih nivojih in se potrudil z izbiro za velemesto primernih okrasnih rastlin.  - Foto: www.dailymail.co.uk
Gospod Gao, upokojenec iz pekinškega okrožja Dongcheng, je svojo hišo nadgradil z umetelnimi terasami v petih nivojih in se potrudil z izbiro za velemesto primernih okrasnih rastlin. - Foto: www.dailymail.co.uk

Kitajske strešne džungle – na črno

Strešni vrtovi na vrhu večstanovanjskih zgradb in t.i. zelena trajnostna arhitektura so v metropolah na vseh celinah čedalje pogostejši pojav. V mnogih velemestih nastajajo bujno ozelenjeni stavbni kompleksi kot del urbanizma prihodnosti.

Nam najbližji primer sta milanska stanovanjska nebotičnika Vertikalni gozd, v Aziji prednjačijo Singapur, Japonska, z ambicioznimi projekti jima sledijo Kitajci. Želja po lastni urbani džungli pa je v tej deželi botrovala tudi drznim projektom, ki so nastali na črno. Nekateri si zaslužijo uvrstitev v rubriko Saj ni res, pa je.

1. Profesor Zhang Lin je šest let na vrh pekinškega nebotičnika spravljal material, da je skalnata gora, s katero je obdal svoj penthuose, dobila podobo, kakršno si je želel. Potrpežljivo jo je zasajal z grmovjem in drugo gorsko vegetacijo, a na koncu je bilo vse zaman. Sploh mu ni prišlo na misel, da bi moral za svoj projekt dobiti dovoljenje, in mestne oblasti so po prijavi stanovalcev iz nižjih nadstropij odredile rušenje "nadgradnje". Ko so se začele nad njihovimi glavami pojavljati razpoke, skozi katere je zamakalo, je bilo šale konec.

2. Podobna usoda je zaradi nerazumevajočih sosedov doletela vrtno-gradbeno konstrukcijo, ki jo je na vrhu osemnajstnadstropnega bloka v Guangzhouju postavil neimenovani poslovnež. Njegovo stanovanje je že od začetka imelo prostorno teraso, toda zadeve so prestopile vse meje, ko je za svojo džunglo zgradil še dodatni nadstropji. Prijavil ga je zaskrbljeni sosed, ki se je bal, da bi njegova konstrukcija škodila statiki stavbe.

3. Na vrhu dvanajstnadstropnega bloka v mestu Wuhan je podjetnež postavil razgibano dvonadstropnico, okrog in okrog pa nasadil drevje, zraven uredil ribnik, srednji del strehe, ki je sicer poševna in polna frčad, pa si je zamislil kot ravno ozelenjeno teraso s stebrički.

4. Gospod Gao, upokojenec iz pekinškega okrožja Dongcheng, si je zelo želel zgledno urejen vrt, zato je svojo hišo nadgradil z umetelnimi terasami kar v petih nivojih in se potrudil z izbiro za velemesto primernih okrasnih vzpenjavk in grmovnic. Poskrbel je za namakalni sistem, da so lepo rastle – a očitno je šlo to sosedom v nos, da so ga prijavili za črno gradnjo.

5. Za konec smo prihranili primer, ki je sicer brez vegetacije in iz Honkgonga. Biznismenu, ki je na strehi svoje hiše zgradil dodatni vili, vsekakor ne gre odrekati iznajdljivosti in izvirnosti. Tudi on je načrte uresničil brez gradbenega dovoljenja.

Julijana Bavčar