Kolumna Jerneje Jošar: Med tem, ko zunaj sneži

19. 3. 2019 | Besedilo: Jerneja Jošar | Fotografije: Jerneja Jošar

padavica sadik, gliva, okuženost, žajbljev čaj, Jerneja Jošar, kolumna

Smo 18. marca, zunaj pa sneži! A saj to ni nič novega. Ne vem, zakaj bi se čudili, saj že nekaj let zapovrstjo narava ne izbira svojih utečenih smernic. Tudi pred tem nam jo je sneg že večkrat zagodel, celo konec aprila. Spomnim se primera iz najstniških let: kako so tulipani na maminem vrtu klonili velike cvetove pod težo snega. Ko sem obupana zrla skozi okno in opazovala, kako snežna odeja pokriva tudi takrat že bogato zasajene zelenjavne gredice, mi je mama rekla: »Nejka, naj te nič ne skrbi. Te zelenjadnice bodo brez težav prenesle bele snežinke. Paradižniki in paprike so tako ali tako še na okenski polici. Tulipani bodo jutri spet stali pokončno kot vojaki!« In res, sneg je sproti kopnel, temperature niso padle pod ledišče, tako da so vrtnine dobro prenesle nekaj ur naletavanja snežink, tulipani pa so spet ponosno dvigovali ogromne rdeče in rumene cvetove.

Tla so za večino zelenjadnic še močno prehladna. Torej bodite potrpežljivi.

Torej res ni potrebna nobena panika. Malo bomo pač še počakali. Tla so za večino zelenjadnic še močno prehladna. Podatki izpred nekaj dni kažejo, da so se v Ljubljani ogrela na približno 8°C, v Murski Soboti pa denimo šele na 4°C. Da bodo rastline hitro in konkretno vzklile, pa mora biti temperatura tal vsaj 10°C.

Torej bodite potrpežljivi. Prehitevanje ne pomeni nič dobrega. Samo težave si lahko nakopljemo. Najpogosteje se že na začetku soočimo z dejstvom, da seme ni dobro vzklilo. Če so tla bila še mokra, je najverjetneje tudi zgnilo. Če pa že rastline vzniknejo, so že od samega začetka, ker so izgubile veliko energije za kalitev, šibkejše in zaradi tega tudi bolj dovzetne za bolezni in škodljivce. Tega pa zares nočemo.

Saj nas čaka še veliko tednov, mesecev, da bomo lahko brkljali po gredicah. In še toliko vrtnin lahko posejemo v lončke v notranjih prostorih. Tukaj bodo imele primerne razmere, predvsem za dober vznik dovolj toplote.

Že takoj na začetku so namreč mladi poganjki lahko žrtev glivice, ki povzroča padavico sadik.

Sama sem danes posejala blitvo. Dan je po luninem setvenem koledarju primeren za listnate vrtnine, torej sem izbrala pravi čas! Seme sem včeraj zvečer namočila v žajbljev čaj, da se je preko noči dobro napilo tekočine. Tako bo kalček hitreje pognal, pa še vse aktivne snovi iz čaja je seme popilo. Rastline bodo tako zaščitene pred določenimi glivičnimi obolenji. Že takoj na začetku so namreč mladi poganjki lahko žrtev glivice, ki povzroča padavico sadik.

Prvi znak za okuženost s padavico sadik so večja prazna mesta v setvenicah in sejalnih zabojčkih. Če gliva okuži rastlino v času kalitve, semena sploh ne vzkalijo do konca in kalček propade že v tleh.

!!galerija!!


Majhni sejančki lahko porjavijo ali popolnoma propadejo še v fazi kaljenja. Pri večjih sadikah se na koreninicah in delu stebla tik nad zemljo, ki mu pravimo koreninski vrat, pojavi množica umazano rumenih lis, ki kasneje spremenijo barvo v rjavo do črno. Z razvojem bolezni se lise večajo. Okužen del stebla začne najprej gniti, nato se osuši in stanjša tako, da je videti kot nit. Tako preščipnjeni poganjki izgubijo oporo, zato se poležejo.

Gliva napade sejance, katerih korenine trpijo pomanjkanje kisika, kar se zgodi v preveč zbitih in posledično premokrih tleh. Zato sejte v substrate namenjene za setev – ti so lahki in dobro prepuščajo vodo. Tudi luknjice na dnu posod igrajo veliko vlogo. Le tako voda ne bo zastajala. Za zalivanje sama raje uporabim pršilko, tako posevka nikoli ne morem prezaliti.

V žajbljev čaj, ki ima močne antiseptične lastnosti, namočena semena bodo tej težavi bolje kljubovala. Zato sama večino semen pred setvijo vedno namočim v žajbljev čaj. Tudi preden sejete, lahko substrat zalijete z žajbljevim čajem. Če pa nič od tega niste naredili, pa sedaj s čajem poškropite zasejane setvenice.

Čaj iz žajblja
Pest žajbljevih listov prelijemo z 1 l vrele vode. Pustimo stati vsaj 15 minut. Z ohlajeno in precejeno tekočino poškropimo setvenice in rastline. 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE