Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Nova sorta fižola z Barja

V Semenarni Ljubljana so v letošnji sezoni začeli prodajati seme nove sorte fižola, ki izvira z Ljubljanskega barja, od koder so v začetku leta 2007 dobili prvi vzorec. Po letih selekcije in preizkušanj so sorto leta 2015 vpisali na skupni seznam evropske sortne liste. Sorto Barianec so poimenovali po področju, iz katerega izvira vzorec semena.

Gre za visoki fižol za stročje. Pri njem so stroki sprva svetlo zeleni, kasneje svetlo rumene barve, dolgi 20 cm, krhki, mesnati, brez niti. Zgodnejši stroki se obirajo že konec julija. Zrna so črna, srednje velikosti. Fižol je primeren za svežo porabo in zamrzovanje, odlikuje ga dobra odpornost na bolezni in klimatske ekstreme.

V uredništvu Dela in dom smo že lani imeli možnost poskusno posejati manjšo vrečico semen tega fižola, ki smo jo prejeli 'kot informativno gradivo', na katere nove sorte se osredotočajo v Selekcijsko-poskusnem centru Semenarne na Ptuju. Lansko poletje fižolu ni bilo pretirano naklonjeno, a smo na nekaj fižolovkah pridelali stroke polnega okusa in mehke teksture, čeprav nekoliko neizenačene debeline.

J. B.