Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Igor Modic/dokumentacija Dela
Foto: Igor Modic/dokumentacija Dela

Ministrstvo: S pravilnim kurjenjem varčujemo in varujemo zdravje ter okolje

Pri vsakem kurjenju nastajajo zdravju škodljive snovi, od kakovosti kurišča in energenta pa je odvisno, koliko teh snovi bo nastalo, je pred kurilno sezono opozoril Peter Otorepec z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Okoljsko ministrstvo ob tem opozarja na zavedanje, da pravilno kurjenje varuje zdravje, okolje ter da z njim privarčujemo.

V času zimske kurilne sezone se v zraku močno poveča količina trdih delcev PM10, ki jih sicer skozi leto največ povzročita promet in industrija. Okoljsko ministrstvo zato poziva vse lastnike malih kurilnih naprav, naj bodo pozorni na kakovost kurišč in energentov, saj je od tega močno odvisna kakovost zraka, ki jo dihajo sami in njihovi sosedje.

Pri kurjenju naravnega lesa nastaja cela vrsta škodljivih snovi. Med njimi so prašni delci, ogljikov monoksid, nemetanske hlapne organske spojine, težke kovine. S pravilnim kurjenjem in uporabo suhega lesa lahko zmanjšamo izpuste prašnih delcev in drugih škodljivih snovi.

V zimskem času največ preseganj trdih delcev PM 10 v zadnjih letih beležijo v Zasavju, Trbovljah, Zagorju in Celju, je na novinarski konferenci v Ljubljani poudarila generalna direktorica direktorata za okolje na okoljskem ministrstvu Tanja Bolte.

Individualna kurišča povzročajo preseganje teh delcev v času kurilne sezone, zato se na ministrstvu usmerjajo v tem času predvsem v ta kurišča. "Pomembno je, kaj kurimo v pečeh. Nikakor ne smemo kuriti premazanega lesa, odpadkov, oblačil. S tem ne bo izkoristek nič boljši, kakovost zraka pa se tako močno poslabša," je dejala.

Prevladuje ogrevanje na les

Številna gospodinjstva so v času krize ponovno prešla na ogrevanje z lesom. Po informacijah fakultete za strojništvo je več kot dve tretjini gospodinjstev v zadnjem letu prešlo iz drugih načinov ogrevanja na les. Tanja Bolte je zato poudarila, da mora biti les dovolj časa in pravilno sušen ter pravilno naložen v peči, da je potem izkoristek čimboljši.

Spomnila je, da država preko nepovratnih sredstev spodbuja nakupe novih kurilnih naprav. Eko sklad ima na voljo milijon evrov sredstev za socialno šibke prebivalce, ki jim financirajo celotni obseg investicije v novo kurilno napravo z boljšim izkoristkom. Največji delež teh sredstev je bil odobren občanom v zasavski regiji, in sicer 57.000 evrov. V celoti je od milijona evrov, ki je na razpolago, izkoriščenih le 81.000 evrov.

Zdravju nevarni

Predstojnik Centra za zdravstveno ekologijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Peter Otorepec pa je opozoril predvsem na posledice, ki jih zdravju povzročajo delci PM10. "Delci povzročajo predvsem bolezni dihal. Ob dneh, ko je več kurjenja, je tudi več sprejemov v bolnišnice in več smrti. Delci povzročajo kronično vnetno reakcijo, ki vodi v različne bolezni - bolezni srca in ožilja, možgansko kap, visok pritisk, sladkorno bolezen tipa 2 in 1, bolezni živčevja, pa tudi raka pljuč in mehurja," je dejal.

Skladno s pravilnikom o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav je treba najpozneje do 1. januarja 2017 v prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, namestiti senzorje ogljikovega monoksida (CO). Otorepec je opozoril, da je ta plin znan kot tihi ubijalec, saj ga ne vonjamo, ne čutimo in je zelo strupen. "Senzor je pametno, da ga imamo vsi, za vsak primer, če se karkoli vname," je še dodal.

K. Ž./STA
  • Andrej Dobnik 13.10.2016 reply

    Pozdravljeni, Naša kurilnica ima vgrajeno okno široko 110 cm in široko 80 cm, ki je v času obratovanja peči vedno odprto. Kurimo večinoma na olje, občasno pa na trda goriva. Glede na meritve dimnih plinov in temperature dimnih plinov, katerega opravimo vsako leto , imamo kirišče urejeno.Dimnik je izdelan iz nerjavne pločevine in premer 22 cm.Dimnikar opravi čiščenje peči in dimnika enkrat letno in doslej v šestindvajsetih letih ni imel pripomb, da bi bilo potrebno kaj spremeniti. Ali kljub temu potrebujemo merilec monoksida. Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor! PS če potrbujemo merilnik, mi prosim pošljite seznam tipov in proizvajalcev, ki so primerni za meritve ob 25 kW peči