Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Davki in dajatve v povprečju predstavljajo več kot četrtino računa za električno energijo v gospodinjstvih. - Foto: Oste Bakal/dokumentacija Dela
Davki in dajatve v povprečju predstavljajo več kot četrtino računa za električno energijo v gospodinjstvih. - Foto: Oste Bakal/dokumentacija Dela

EU: Od plina k premogu, rast obnovljivih virov

Povpraševanje po energiji v Evropi stagnira, raven izpustov ogljikovega dioksida se ne spreminja, delež obnovljivih virov energije raste, znotraj fosilnih goriv pa prihaja do premika od plina k premogu, kaže poročilo o statistikah in trendih v energetiki, ki jih pripravlja Eurelectric.

Poročilo o statistikah in trendih v energetiki, ki jih pripravlja Eurelectric (sektorsko združenje, katerega člani so podjetja, ki pridobivajo in distribuirajo elektriko), vsebuje najpomembnejše podatke za obdobje 2010–2012 in napovedi do leta 2030, pa tudi podatke za leta 1980, 1990 in 2000.

Podatki Eurelectric kažejo, da se mešanica v proizvodnji energije v Evropi spreminja. Lani so fosilna goriva prvič v zgodovini padla pod 50 odstotkov v Evropski uniji, proizvodnja energije iz obnovljivih virov energije pa je v primerjavi z letom 2011 zrasla za sedem odstotkov.

Večanje deleža obnovljivih virov pa gre z roko v roki z večanjem deleža uporabe premoga. »To negativno vpliva na proces dekarbonizacije, ki si ga je zadala Evropa. Da bi ta trend obrnili, bomo potrebovali jasen signal v obliki cene ogljika,« je ob predstavitvi poročila poudaril generalni sekretar Eurelectric Hans ten Berge.

Letošnje poročilo prvič vključuje tudi analizo maloprodajnih cen električne energije v Evropi. Ta je pokazala, da davki in dajatve trenutno v povprečju predstavljajo več kot četrtino računa za električno energijo v gospodinjstvih. Omenjeni komponenti računov sta sicer rasli trikrat hitreje od preostalih delov končne cene elektrike.