Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Jože Suhadolnik/dokumentacija Dela
Foto: Jože Suhadolnik/dokumentacija Dela

Nepremičninski kalkulator: Izračunajte si davek za vašo nepremičnino

Na Delu smo razvili aplikacijo, s pomočjo katere si lahko približno izračunate, kolikšen strošek bi lahko imeli s plačilom davka na nepremičnine.

Podatke o posplošeni tržni vrednosti vaših nepremičnin lahko pridobite v registru nepremičnin, ki ga vodi Geodetska uprava. Na voljo je na portalu Prostor (trenutno ocenjeno vrednost), do podatkov pa lahko dostopate že z naslovom nepremičnine ali npr. parcelno številko. Gurs bo med 17. do 19. januarjem zaklenil svoje zbirke podatkov o nepremičninah, ker posodablja svoje zbirke.

Ob tem poudarjamo, da je izračun zgolj informativen. Pri izračunu namreč ni upoštevano, da je ena nepremičnina lahko sestavljena iz več vrst nepremičnin (na primer hiša in kmetijsko zemljišče), ki so obdavčene po različnih davčnih stopnjah. Podatki o sestavi neke nepremičnine niso javni, navedeni bodo na Gursovem obvestilu. Ta podatek so lastniki sicer dobili tudi na obvestilih o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin, ki jim ga je Gurs poslal v začetku oktobra 2010.

Na obvestilu bodo tudi podatki o lastnostih nepremičnin, ki jih bo Gurs upošteval pri izračunu posplošene tržne vrednosti, kar bo osnova za izračun davka. Kot pojasnjujejo geodeti, bodo za izračune uporabili podatke, ki so bili v registru nepremičnin 10. januarja. Če bodo lastniki ugotovili, da so upoštevani podatki napačni, jih bodo do 1. aprila še vedno lahko popravili in tako vplivali na vrednost nepremičnine in na višino davka na nepremičnine, ki ga bodo morali plačati. Podatke je sicer mogoče popravljati oziroma spreminjati kadar koli, pri izračunu davka na nepremičnine pa se bo - razen v letošnjem letu - vedno upoštevalo stanje, ki bo v geodetskih evidencah navedeno 1. januarja.

Kolikšen strošek bi lahko imeli s plačilom davka na nepremičnine, si izračunajte s pomočjo nepremičninskega kalkulatorja.