Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Umrl je nemški industrijski oblikovalec Richard Sapper

V 84. letu starosti je umrl v Italiji delujoči nemški industrijski oblikovalec Richard Sapper, ki je zasnoval nekatere najbolj prepoznavne izdelke za priznane proizvajalce, kot so Alessi, Knoll in IBM, poročajo tuji mediji. Kot so sporočili iz založniške hiše Phaidon, kjer pripravljajo njegovo monografijo, je Sapper preminil 31. decembra.

Richard Sapper je med drugim za italijanskega proizvajalca svetil Artemide oblikoval namizno svetilko Tizio, za družbo IBM linijo prenosnih računalnikov ThinkPad in znameniti čajnik s piščalko 9091 za italijanskega proizvajalca Alessi. Izdelke je oblikoval tudi za Kartell, Knoll, Lenovo in Magis, piše spletni portal dezeen.com.

Mnogi njegovi izdelki so vključeni v stalne zbirke najpomembnejših svetovnih muzejev, med drugim v newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) ter Muzej Victoria & Albert v Londonu.

Po besedah Kierana Longa, vodje oddelka za arhitekturo in oblikovanje v londonskem Muzeju Victoria & Albert, je bil Sapper izjemen oblikovalec z neverjetno ustvarjalno močjo. Njegovo oblikovanje je Kieran označil kot "sintezo nemškega in italijanskega oblikovanja poznega 20. stoletja".

Direktor londonskega Muzeja oblikovanja Deyan Sudjic pa je Sappera označil kot človeka, cenjenega zaradi svoje inteligence, človečnosti in izjemnega občutka za detajl.

Sapper se je rodil leta 1932 v Münchnu. Sprva se je zaposlil pri nemškem proizvajalcu avtomobilov Daimler Benz v Stuttgartu. Leta 1958 se je preselil v Milano, kjer je leta 1959 odprl svoj studio. Sodeloval je s številnimi vodilnimi italijanskimi družbami, med drugim s Brionvego, Fiatom in Pirellijem.

Poznan je tudi po sodelovanju z italijanskim arhitektom in oblikovalcem Marcom Zanusom, s katerim sta za italijanskega proizvajalca Brionvega oblikovala serijo radijskih in televizijskih sprejemnikov.

Kot je povedal v intervjuju za dezeen.com, ga je k sodelovanju povabil tudi Steve Jobs, da bi delal za Apple, vendar je ponudbo odklonil. "Okoliščine niso bile primerne, saj se nisem želel preseliti v Kalifornijo. Tu sem delal zanimive stvari, ki jih nisem želel opustiti," je povedal.

K. Ž./STA