Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: arhiv Marcel Wanders
Foto: arhiv Marcel Wanders

Počivalnik v kovčku

Nizozemski oblikovalec Marcel Wanders je v začetku leta predstavil počivalnik, ki ga je oblikoval za modno blagovno znamko Louis Vuitton. Ta je del kolekcije z imenom Objets Nomades, ki jo od leta 2012 dopolnjujejo z novimi kosi pohištva, ki so jih navdihnila potovanja.

Usnjen počivalnik sestavljajo trije različno veliki deli, ki so povezani s pasovi in se jih da zložiti drugega v drugega ter prenašati okrog kot kovček. Počivalnik je, kot pravi Marcel Wanders, poklon oblikovalcu Joeju Colombu in njegovemu počivalniku Tube iz leta 1969. Uporabljati se ga da kot počivalnik, sestavljen iz treh delov, kot naslanjač iz dveh delov ali kot tabure. Pri snovanju izdelka je Wanders izhajal iz mobilnosti, potovanj, raziskovanja novih krajev in nomadskega življenjskega sloga. Kot pravi oblikovalec, je želel narediti kos, ki združuje idejo popotništva, hkrati pa je funkcionalen in seveda lep. Prvič so ga predstavili na umetniško-oblikovalskem dogodku Art basel v Miamiju, zato je oblikovalec pripravil še različico v turkizno modrem odtenku. Navdih za to pa je bila barvita arhitektura Miami Beacha.

Modna hiša Louis Vuitton je kolekcijo Objets Nomades začela leta 2012, vsako leto pa jo dopolnjujejo z novimi kosi. Do zdaj so k sodelovanju povabili deset priznanih oblikovalcev, kot so Patricia Urquiola, Maarten Baas, brata Campana, Barber in Osgerby, Atelier Oï, Nendo, preteklo leto pa kar tri: oblikovalski dvojec Raw Edges ter dva francoska oblikovalca Gwenaëla Nicolasa in Damiena Langlois-Meurinna.

Marcel Wanders je ustanovitelj in umetniški direktor nizozemskega podjetja Moooi ter eden danes najpomembnejših oblikovalcev. Zaslovel je leta 1996 s stolom iz mreže zavozlanih vrvi (Knotted chair) za Droog Design, ki letos praznuje dvajseti rojstni dan. Čeprav se zdi na prvi pogled, da je stol spleten iz konopljine vrvi, je izdelan iz ogljikovih vlaken, prevlečenih z epoksi smolo. Sledili so številni oblikovalski izdelki za podjetja, kot so B&B Italia, Cappellini, Poliform, Moroso, Flos, Alessi, Kartell in številni drugi. Leta 2001 sta skupaj s Casperjem Vissersom ustanovila Moooi, najpomembnejše ime nizozemskega oblikovanja zadnjega desetletja. Njegovo oblikovanje med drugim navdihujejo baročne oblike, kot so modelirani, zadebeljeni stebrički, ki jih pogosto uporabi za noge pri mizah ali svetilih. Sicer pa oblikuje na različnih področjih, na primer tudi za kozmetično industrijo.

A. Z.