Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Nova keramika iz Valencie

V španski Valenci se do petka odvija sejem Cevisama, na katerem so na ogled keramične ploščice in kopalniška oprema. Svet stenskih in talnih keramičnih oblog je nadvse pester, vse manj je izčiščenih in minimalističnih oblik, prevladujejo namreč keramične ploščice, ki iščejo navdih v tradicionalnih vzorcih in barvah.

Petintrideseta izvedba sejma naj bi tudi tokrat privabila več kot 78.000 obiskovalcev iz več kot sto držav, so napovedali organizatorji sejma. Na njem vse vrste keramičnih ploščic in oblog ter kopalniško opremo razstavlja 721 podjetij. V ospredju so novosti in trendi na tem področju.

Novi trendi

Še vedno je v ospredju keramika, ki pooseblja brezčasni in dokaj nevtralni dizajn. Modne so tako zelo velike keramične ploščice kot tudi majhne v obliki mozaikov. Še vedno pa je trendovska oblika šestkotnika. Prav tako je pri keramiki še vedno priljubljeno posnemanje drugih materialov, kot so les, beton, marmor. Tovrstne ploščice so na prvi pogled videti, kot naravni material, ki ga posnemajo. Poleg že videnih sijajnih in matiranih ter kovinskih površinskih obdelav, je po novem poudarek tudi na teksturah, ki dajejo keramiki nove dimenzije in pestrost. Tako so lahko povsem bele keramične ploščice s strukturirano površino zanimiv okras na primer kopalniških sten.

Priznani oblikovalci se vse pogosteje lotevajo tudi oblikovanja keramičnih ploščic. Nastajajo unikatni vzorci in kombinacije barv, ki se mnogokrat zgledujejo po tradicionalnih motivih. Ta keramika je ponavadi zaradi nabora barv in geometrijskih vzorcev zelo pestra. Kot pravijo napovedovalci trendov, gre za nekakšno reakcijo na minimalizem.

Pestro obsejemsko dogajanje

Sicer pa sejem spremljajo številne obsejemske dejavnosti, predavanja in seminarji. Vsako leto na njem sodelujejo priznani arhitekti in oblikovalci. Tokrat je na njem predaval ameriški grafični oblikovalec David Carson, poznan po inovativnem pristopu oblikovanja revij in uporabi eksperimentiranja s tipografijo. David Carson velja za enega najvplivnejših oblikovalcev, zdaj pa se je podal v svet keramičnih ploščic.

Prav tako na posebnih predstavitvah in razstavah ponujajo na ogled najnovejše trende na tem področju kot tudi nekoliko drugačno, novo uporabo teh materialov.

Podelili pa bodo tudi nagrade, med njim prestižno nagrado Alfa de Oro, ki jo podeljujejo razstavljavcem že od leta 1977. Program dogajanja pa so z razstavami in predstavami razširili tudi v mestno središče Valencie.

A. Z.