Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Čokolada s pečatom oblikovalca

Oblikovanje se vse pogosteje usmerja tudi na področje hrane. Tako se je priznani japonski oblikovalski studio Nendo, ki ga vodi oblikovalec Oki Sato, lotil oblikovanja čokolade. Nastala je prava paša za vse čute.

Nastala je čokoladna tablica, narejena iz istih sestavin, a z drugačno teksturo po posameznih koščkih. Dvanajst koščkov, ki sestavljajo tablico čokolade, ima različno oblikovano površino.  Na njih so tridimenzionalni vzorci. Pri oblikovanju so izhajali iz dejstva, da naj bi prav površina spodbudila drugačen okus v ustih in da gre prepoznavanje okusa skozi različne faze. Čokolado so izdelali v petih različnih okusih: mlečno, jagodno, belo, črno in z matcha čajem.

V omenjenem studiu so oblikovali tudi sadno-čokoladno mešanico, ki je zapakirana v mini stekleničke iz črne čokolade, zaprta pa z zamaški iz bele.

Da je oblikovalec Oki Sato res pravi ljubitelj čokolade, je pokazal že preteklo leto na sejmu Maison & Objet v Parizu, ko je naredil čokoladni lounge. Na sejmu je namreč prejel nagrado oblikovalec leta in bil zato povabljen k postavitvi instalacije posebej za to priložnost. Oki Sato ni naredil, to kar običajno naredijo oblikovalci, ko izberejo med svojimi že narejenimi izdelki in jih postavijo na ogled. Nekatera podjetja, za katere je oblikoval, je prosil, da posamezne kose pohištva izdelajo v čokoladnem odtenku in videzu. Ti so tako prepričljivi, da se zdi, kot bi res sedeli na stolih iz čokolade.

Japonski oblikovalec Oki Sato je trenutno eno najodmevnejših imen industrijskega oblikovanja. Leta 2002 je v Tokiu, kjer je diplomiral, odprl biro, tri leta pozneje pa še v Milanu. Zdaj je uveljavljeno ime, brez katerega ni večjih oblikovalskih dogodkov. Prepoznaven je po domiselnih in na videz preprostih izdelkih. Do zdaj je sodeloval s številnimi znanimi podjetji, kot so Cappellini, Driade, Gebrüder Thonet Vienna, Glas Italia, Lemnos, Moroso, Camper, Kenzo in številnimi drugimi.

A. Z.