Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Keramika v arhitekturi in interierju

Špansko združenje proizvajalcev keramičnih ploščic ASCER vsako leto podeljuje nagrade za najboljšo uporabo tega materiala v arhitekturne namene in pri notranjem oblikovanju. Letos so nagrade podelili že dvanajstič.

Prvo nagrado v arhitekturni kategoriji je prejel arhitekt Pol Femenias Ureña za projekt z naslovom "Remodelling work on la Riera de la Salut”. Avtor se je z arhitekturno intervencijo lotil območja propadlih tekstilnih tovarniških prostorov v katalonski provinci Sant Feliu de Llobregat, predelu, ki mu pravijo "La Salut". Gre za območje, kjer je nekoč stala tovarna, ki je zaposlovala okoliške delavce. Na propadli kamniti osnovi si je avtor zamislil kotičke, ki jih oblikoval z različnimi barvnimi kombinacijami keramičnih ploščic. Uporabil je osem različnih odtenkov keramike, materiala, ki je primeren za zunanje prostore. Nastal je sodoben urbani prostor, ki ga je, kot pravi komisija, ki je izbrani projekt nagradila, avtor nadgradil s kreativno rešitvijo in dostopnim materialom.

Prvo nagrado v kategoriji notranjega oblikovanja pa je prejel mlad arhitekturni biro Arquitectura-G (Jonathan Arnabat, Jordi Ayala-Bril, Aitor Fuentes, Igor Urdampilleta), v katerem delujejo nekdanji študentje programa ESARQ Ceramic Tile Studies Department na univerzi v Kataloniji, za hišo Luz. V tem primeru pa so arhitekti keramiko vnesli v tipično vaško hišo, s katero so ustvarili preprosto in elegantno rešitev. Tako v notranjih prostorih hiše kot tudi na terasi so uporabili tradicionalno katalonsko rdeče-rjavo keramiko.

Oba nagrajenca sta prejela nagrado, to je 17 tisoč evrov. Podelili pa so še nagrado za študentsko delo, ki ga je prejel Gohar Manrique San Pedro iz Madrida za projekt "Research Centre for the Promotion and Conservation of the Heritage of New Gourna" v Luxorju v Egiptu. Za nagrado je prejel pet tisoč evrov.

Komisijo, ki je izbirala najboljše, so letos sestavljali: zmagovalec natečaja iz leta 2010 Manuel Gallego, arhitekta Ignacio García Pedrosa in Francisco Freire, novinar Luca Molinari, oblikovalec Tomás Alonso in arhitekt Ramón Monfort.

A. Z.