Zelenjavni vrt v oktobru

30. 9. 2012 | Besedilo: Robert Mabič

vrt, zelenjavni vrt, rastline, pridelki

Jesen je polna čudovitih barv in dobrot, ki nam jih je uspelo pridelati na vrtu, hkrati pa v tem času že načrtujemo nove vrtnarske podvige.

Oktobra je še vedno dovolj toplo za rast vrtnin, zato nikar ne hitimo s pobiranjem. Občasne nizke temperature niso problematične, bolj kot to vpliva na kakovost, predvsem pri nadzemni zelenjavi, veliko nihanje med dnevom in nočjo, medtem ko pri podzemni tega učinka skoraj ni. V tem času sadimo užitne čebulnice, rastline paprik in paradižnika pa še pred mrazom prenesemo v notranji prostor in obesimo obrnjene na glavo. Tako nam bodo plodovi zoreli še naprej, koreninsko grudo pa občasno poškropimo s postano vodo. Grede naj ostanejo tudi zdaj kar se da zelene, in če nismo za to poskrbeli že prej z zelenim gnojenjem, lahko še vedno posejemo katero izmed žit, kot so pšenica, ječmen in druge. Trajna zelišča in dišavnice lahko razdelimo in presadimo na druga mesta, enako velja tudi za rabarbaro. Gnojenje gredic zdaj ni potrebno, posebno ne tam, kjer načrtujemo prezimiti zimsko solato, motovilec, blitvo in druge vrtnine za prvi pridelek v naslednjem letu. Lahko se odločimo tudi za novosti, kot so azijske solatnice. Te so odporne na mraz in jih lahko režemo še dolgo v jesen, poleg tega je njihovo listje izjemno dekorativno. Oktober je najlepši mesec, če nam bo le vreme naklonjeno, da bomo lahko veliko na prostem in občudovali ta prelepi letni čas.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE