Zelenjavni vrt v marcu

4. 3. 2012 | Besedilo: Robert Mabič

zelenjavni vrt, marec, zemlja, gnojenje

Priprava zelenjavnih gredic s prekopavanjem je naporno opravilo, vendar ima do tal prijaznejšo alternativo, ki pa je pri nas še neuveljavljena. Ker doživijo talni organizmi pri obračanju zemlje pravi potres in potrebujejo kar nekaj časa, da si opomorejo, je priprava tal brez prekopavanja zgolj s površinskim dodajanjem plasti komposta ali dobro preperelega hlevskega gnoja zanje veliko prijaznejša. Seveda mora biti vrtna zemlja rahla, takšna pa postane šele po večletnem bogatenju z organsko snovjo (kompost, hlevski gnoj ...).

Ogrodje zelenjavnega vrta moramo skrbno načrtovati za daljše obdobje tako z gredicami kot potmi med njimi. Pomembno je, da po gredicah ne hodimo, zato jih oblikujemo tako, da bo vse delo potekalo nemoteno, ne da bi stopili nanje. Sicer to ni nujno, a je priporočljivo, da grede omejimo z deskami ali drugimi materiali, da ne bo zemlja in dodana organska plast z njih silila na prehodne poti.

Med prvimi vrtninami, ki jih bomo sejali na gredice, so bob, grah, pastinak, črni koren in špinača, kmalu pa pridejo na vrsto tudi čebula, česen in krompir, ki ga pred sajenjem nakalimo. Mnogo bolj bomo zaposleni z vzgojo sejančkov kapusnic, plodovk in tistih vrtnin, s katerimi bi radi pohiteli in imeli zgodnejši pridelek. V varnem zavetju bodo počakali na primernejši čas, ko jih bomo lahko presadili na prosto, do takrat pa bodo popolnoma odvisni od naše oskrbe.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE