Kako okušamo oljčno olje

15. 7. 2012 | Besedilo: K. C., Nedelo

oljčno olje

Vsrkamo tudi nekaj zraka, potem pa oljčnemu olju pustimo, da pride v stik z vsemi čutnicami v ustni votlini. No, seveda je potrebne precej vaje ...

V trgovinah najpogosteje kupimo ekstra deviško in deviško olje, torej olje višje kategorije, pridelano neposredno iz oljk in samo z mehanskimi postopki. Tudi med temi niso vsa dobra, zato se zanje opravljajo tako kemijske kot senzorične analize. Kemijske ne bomo mogli, senzorično oceno pa lahko včasih poskušamo podati tudi sami. Več ko bomo različnih olj spoznali in več ko se bomo o njih naučili, laže jih bomo izbirali in tudi z lažjim srcem plačali višjo ceno za resnično kakovost, ki jo bomo sami znali prepoznati. 

Večina navadnih uporabnikov bo oljčno olje najprej preprosto povohala. Tudi pri vohanju je priporočljivo, da je olje v majhnem kozarčku, ogreto na 28 stopinj Celzija. 

Kako razlikovati oljčno olje glede na vonj in okus, si lahko preberete v tiskani izdaji Nedela ali na www.delo.si.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE