Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ne pokvarite si razpoloženja zaradi madežev

Če sta na voljo kozarec vode in kozarec rdečega vina, se bo po svetli preprogi ali belem oblazinjenem pohištvu zagotovo razlilo vino. Tako pač je, ampak naj vam to ne pokvari veselega razpoloženja ali prijetnih sproščenih trenutkov.

Soda bikarbona

Rdeče vino, kava, sok rdeče grenivke in druge tekočine z močnimi barvili se sicer resda nemudoma vpijejo v tkanino, vendar za njimi ne ostane nujno temen madež. Ko se tekočina polije, jo takoj prekrijte s papirnato brisačo in z njo popivnajte tisto, kar še ni vsrkala tkanina. Nato madež natrite z gosto pasto, ki ste jo naredili iz vode in kuhinjske sode bikarbone.

Čez čas pasto obrišite s krpo, ki ste jo namočili v toplo vodo in jo oželi. Z njo madež še dobro zdrgnite. Soda bikarbona ga bo osvetlila, z mokro krpo ga boste počasi odstranili. Ko ga ne bo več, moker madež obrišite še s čisto suho krpo in pustite, da se posuši na zraku.

Kuhinjska sol

Madežu, ki ga za sabo pusti rdeče vino, se lahko zoperstavite tudi s soljo. Na debelo ga prekrijte z njo in jo na njem pustite eno uro. Potem sol odstranite in očistite madež. Sol vase vsrka vino, vendar je najučinkovitejša, če madež z njo prekrijete v prvih dveh minutah zatem, ko ste polili vino.

Mineralna voda

Sol lahko prelijete tudi z mineralno vodo, seveda brez okusa in barve. Na zabavi, kjer ni pri roki nič drugega, lahko madež očistite tudi samo z njo. Z mineralno vodo ga preprosto izpirajte tako dolgo, dokler ne izgine.

Koruzni zdrob in beli kis

Tako kot tekočina je k pristankom na neželih ozemljih nagnjena tudi hrana. V naročju najraje pristane prav med slavnostno večerjo in za sabo pusti masten madež. Prva pomoč narekuje: madež posujte s koruznim zdrobom in ga na njem pustite 10 minut. Potem zdrob nežno odstranite. Madež, ki bo ostal, natrite z belim kisom. Ko boste lahko, oblačilo operite ali nesite v čistilnico, odvisno od navodil za vzdrževanje. In ne pozabite: veliko lažje je odstraniti svež madež kakor tekočino ali maščobo, ki se je že vpila v tkanino in se na njej posušila.

Odstranjevanje voska

Ali lahko gre v prijetnih trenutkih še kaj narobe? Seveda. Sproščeno vzdušje ob soju sveč lahko denimo pokvari vosek, ki se je po preprogi razlil, ko je za kozarcem in hrano »poletela« še sveča. Preden ste sploh mogli pomisliti, kako bi omilili posledice, se je vosek že strdil. Konec zgodbe? Nikakor. Madež prekrijte s čisto papirnato brisačo in ga polikajte z vročim likalnikom. Zaradi visoke temperature se bo vosek stopil in se vpil v papirnato brisačo. Vzemite drugo bristačo in jo prelikajte. Postopek ponavljajte, dokler ne bo brisača povsem čista. Takrat madež, ki bo ostal na tleh, očistite s čistilom za tekstil.

Če vam likalnik ne pride prav, lahko uporabite tudi sušilec za lase, ki ste ga nastavili na najvišjo temperaturo. Madež z njim grejte tako dolgo, da se bo vosek stopil, potem vosek popivnajte s papirnato brisačo. Tudi ta postopek ponavljajte, dokler ne odstranite vsega voska.