Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

V tokratni številki Delaindom

V tokratni številki priloge Deloindom, 11. januarja 2017, preberite:

V rubriki Odprta vrata predstavljamo stanovanje, ki ga odlikuje elegantna in zračna domačnost. Preselitev v blokovsko stanovanje na novi lokaciji je paru s hčerko študentko omogočila, da si dom končno uredi po svoji meri. Vedno prej so namreč obstajale finančne ali druge omejitve, da se je bilo treba prilagajati. Lastnika sta si želela sodobne, vendar ne sterilne notranje ureditve, ki bi tudi po hčerini osamosvojitvi lepo izpolnjevala njuno potrebo po domačnosti in umirjenosti. V mnogih potezah jasno izoblikovane želje jima je pomagala artikulirati in do detajlov usklajeno izpeljati ekipa Celovito iz Medvod.

Pišemo tudi o rešitvah za majhne prostore. Ko bivalni prostor meri le nekaj deset kvadratnih metrov, so izzivi, kako in kam umestiti vse, kar potrebujemo, toliko večji. V garsonjerah in enosobnih stanovanjih je običajno največje vprašanje, kam umestiti posteljo. Kjer ni prostora za ločeno spalnico, je lahko rešitev pohištvo z več funkcijami. Poiskali smo nekaj primerov.

Pod drobnogled smo vzeli tudi preproge. Če so bile nekoč te nepogrešljiv del opreme stanovanj, so zdaj bolj dodatek, ki popestri interier ali pa osmisli razdelitev funkcij v velikih odprtih prostorih. Pred leti jih je sodoben izčiščen slog pregnal iz domov, a se zdi, da se vračajo. V svojo ponudbo jih dodaja vse več podjetij. Tako med izdelki s podpisi priznanih oblikovalcev najdemo tudi lepe preproge zanimivih vzorcev, oblik, z veliko poudarka na detajlih, ročni spretnosti in tradicionalnih tehnikah. To so zgodbe, ki jih pišejo sodobne preproge.

Pišemo pa tudi o senzorji ogljikovega monoksida. V prostorih s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, morajo namreč biti od 1. januarja nameščeni senzorji ogljikovega monoksida, ki z zvočnim (lahko tudi svetlobnim) signalom opozorijo, da je zaznan zelo strupen plin. Preverili smo, zakaj je ta tihi ubijalec tako nevaren, kaj je treba vedeti pri izbiri senzorja in kako ga pravilno namestiti ter vzdrževati, da bo zanesljivo opravljal svojo nalogo.

V vrtnem delu priloge pa tokrat o tem, zakaj semen ne kupujemo na zalogo. Čeprav je do prvih setev vrtnin na prosto še zelo dolgo, vrtičkarje, ki dajejo temu vznemirljivemu početju prednost pred nakupom sadik, nezadržno vleče pred police s semeni. Res je ponudba pred sezono najbolj popolna, vendar ne hitimo, dokler ne naredimo setvenega načrta. Z dolgotrajnim hranjenjem semena doma – češ saj bo počakalo do prihodnjega leta – se zmanjšuje njegova kakovost.

P. S.

Prihodnja številka priloge Deloindom izide 25. januarja.