Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Stilska osvežitev: Nizek in podolgovat spalni prostor

Bralec, ki je pred kratkim kupil svoje prvo stanovanje precej neobičajnega tlorisa, se je na nas obrnil za nekaj nasvetov za ureditev. Stanovanje je ozko in podolgovato, strop je precej visoko, zato je višina izkoriščena za spalno-počivalni prostor. Prav tega bi želel urediti malo bolj udobno in pridobiti še prostor za garderobo.

Problem

Prostor je komajda stojne višine, poleg tega mu primanjkuje dnevne svetlobe, saj je v stanovanju le eno veliko okno. To je prav nasproti postelje, zato ni večjih težav s prezračevanjem, čeprav je prostor nizek in poln vogalčkov. Oprema stanovanja je preprosta, vse stene so bele, osnovno vodilo pri urejanju je bila cenovna ugodnost, veliko lastnega dela in idej naredi sam. Tako je tudi postelja sestavljena iz palet. Za njo je še en ozek in podolgovat prostor, kjer je zdaj pomožno ležišče, v prihodnosti pa ne bo potrebno. Last­nik bi rad v spalnico umestil tudi garderobo. Želi si boljše osvetlitve in več površin za dekor, da bi spalnico malo personiziral.

Rešitev

Predlagamo novo posteljo oziroma posteljni okvir z letvenim dnom. Tukaj smo izbrali oblazinjeno posteljo, ki bo zaradi zaobljenih robov mamljivejša. Prav bi prišel tudi dviž­ni mehanizem, da bi prostor pod posteljo izkoristili za shranjevanje krame ali recimo športne opreme. Tam, kjer je zdaj pomožno ležišče, bi preprosto po vsej dolžini namestili police in tako pridobili veliko prostora za shranjevanje oblačil. Namesto z vrati bi omaro zaprli z lahko in svetlo bombažno zaveso. Tako bo prezračevanje lažje, saj omara ne bo tesno zaprta. V njej bi namestili led svetlobne trakove, ki ob večerih tudi skozi zaveso diskretno osvetljujejo prostor. Nišo med dvema stebroma lahko lepo zapolnijo poličke, na katerih bi svoj prostor dobile knjige in tudi kakšna lepa dekoracija. Za boljši občutek v spalnici predlagamo kakšno večjo in na pomanjkanje svetlobe neobčutljivo rastlino. Kar zadeva svetila, bi priporočili sodobnejše plafonjere in seveda bralno lučko ob postelji.