Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: arhiv podjetja Smarter
Foto: arhiv podjetja Smarter

FridgeCam - kamera, ki navaden hladilnik spremeni v pametnega

Hrana, ki je ne pojemo in pristane v košu za biološke odpadke, vsako gospodinjstvo stane kar nekaj evrov. Po podatkih Evropske komisije je Slovenija leta 2006 zavrgla okoli 102.663 ton hrane, od tega 25.215 ton v gospodinjstvih. Da bi prihranili denar, ki ga porabimo za zavrženo hrano, bi bilo najbolje, če bi pojedli vso hrano, ki smo jo kupili, ali pa zmanjšali nakupe. Ker pogosto nakupujemo z lačnimi očmi in domov prinesemo več, kot pojemo, pa so pri start-up podjetju Smarter razvili posebno pametno kamero za hladilnike.

Britansko podjetje Smarter je razvilo FridgeCam, ki vsak navadni hladilnik spremeni v pametnega. Po namestitvi kamere in aplikacije na pametnem telefonu (deluje tako na napravah z operacijskim sistemo iOS kot Android), bo vsak uporabnik lahko pogledal v svoj hladilnik, kadarkoli in kjerkoli bo hotel. Kamero je mogoče nastaviti, da na telefon pošlje opozorilo, kadarkoli se uporabnik nahaja v bližini trgovine, in ga opomni, da mu v hladilniku zmanjkuje določenih živil. Prav tako je možno urediti, da kamera sama sestavi nakupovalni seznam.

Poleg tega, da uporabnik lahko svoj hladilnik opazuje z lastnimi očmi (in porabi manj energije, ker ne odpira vrat svojega hladilnika), kamera spremlja datume uporabe in opozarja, da je določena živila potrebno pojesti v kratkem času. Posebna lastnost aplikacije pa so tudi recepti, ki so izbrani glede na sestavine, ki jih že imate doma.

Ker imajo nekatera živila rok uporabe natisnjen na dnu embalaže, včasih pa spremljanje datumov onemogočajo tudi police in večje število živil v hladilniku, lahko uporabnik določene izdelke vnese sam ali pa jih skenira. Kljub temu, vztrajajo pri Smarterju, je nakup pametne kamere veliko cenejši kot nakup pametnega hladilnika. »Napravo pošiljamo tudi v Slovenijo. Naročiti se jo da prek naše spletne strani,« so nam potrdili pri britanskem podjetju.

 

PREBERITE ŠE:

Živila, ki ne sodijo v hladilnik

Elektronika doma: Bodo hišni roboti prevzeli naše kuhinje?