Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Leseno kolo Jureta Liparja. - Foto: Gašper Boncelj/Delo
Leseno kolo Jureta Liparja. - Foto: Gašper Boncelj/Delo

Za spodbude podjetjem na področju rabe lesa 400.000 evrov

Slovenski podjetniški sklad je v uradnem listu objavil razpis za spodbude podjetjem na področju rabe lesa. Sredstva v skupni višini 400.000 evrov bodo novonastalim podjetjem, ki se ukvarjajo z lesarsko dejavnostjo, omogočila sofinanciranje v višini do 40.000 evrov. Rok za oddajo vlog je 16. maj.

Sredstva prispeva Evropski sklad za regionalni razvoj, so sporočili z vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Namen javnega razpisa je spodbuditi rast malih in srednjih podjetij na področju rabe lesa, in sicer s poudarkom na razvoju in komercializaciji proizvodov, procesov in storitev ter razvoju inovativnih poslovnih modelov. Razpis zasleduje cilje uvajanja proizvodov in storitev z višjo dodano vrednostjo ter povezovanje in izmenjavo znanj v gozdno-lesni verigi.

V okviru javnega razpisa bodo sofinancirani projekti podjetij, ki so usmerjena k novim in izboljšanim poslovnim ter proizvodnim procesom na področju rabe lesa. Cilj je namreč zmanjšanje porabe virov z uvajanjem uporabe lesnih ostankov in odpadkov ter razvojem zelenih produktov.

"Spodbujalo se bo torej ukrepe za učinkovito rabo energije in obnovljivih virov energije ter ukrepe za izboljšanje učinkovite rabe virov, ki bodo prispevali k prehodu Slovenije v krožno gospodarstvo," so zapisali v vladni službi.

Spodbude bodo lahko po navedbah gospodarskega ministrstva prejela podjetja, ki so se vpisala v poslovni register od januarja do danes. Ob tem morajo biti mikro, mala ali srednja podjetja, ki se kot pravna ali fizična oseba ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo in so organizirana kot gospodarske družbe, samostojni podjetniki posamezniki, zadruge, zavodi ali socialna podjetja, ki so se preoblikovala po zakonu o socialnem podjetništvu.

K. Ž./STA