Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Življenje ob peščeni plaži

Počitniško stanovanje v hiši tik ob peščeni plaži Avoca v avstralski provinci New South Wales je dobilo novo osveženo podobo. Interier stanovanja je za petčlansko družino zasnovala priznana avstralska notranja dekoraterka Karen Akers. Nastala je eklektična mešanica slogov in različnega pohištva, ki v ospredje postavlja sproščeno udobje.

Družina sicer večino časa preživi v Hong Kongu, a na počitnice prihaja v Avstralijo. Zato je notranja dekoraterka v interier vnesla veliko detajlov, ki so povezani z Avstralijo in s peščenimi plažami. Stanovanje je namreč v hiši, ki stoji neposredno ob čudoviti peščeni plaži, zato se je lastnikoma zdelo pomembno, da interier odraža slog in karakter življenja ob plaži. Zlasti pa, da nastane počitniški dom, v katerem se bo mlada družina sprostila in odmaknila od hitrega načina življenja.

Stanovanje je polno unikatnih detajlov. Na primer, opečnato steno, ki obdaja kamin, je Akersova prepleskalo v belo barvo, kar po njenih besedah popolnoma spremeni podobo kamina in mu daje videz, kot bi bil od nekdaj tukaj. Podobno je z oblogo po stenah dnevnega prostora, ta daje teksturo opremi. V kopalnici pa je notranja dekoraterka skombinirala kar tri različne vrste keramičnih ploščic. Navdih za to je bila plaža, kjer se tudi srečujemo z različnimi teksturami. "Želeli smo doseči občutek peska pod nogami in odsev vode," je pojasnila Karen Akers.

Da bi čim bolje izkoristili prostore, je vse pohištvo narejeno po meri. Glede na to, da ne gre za veliko stanovanje, ki prav tako nima pretiranih shranjevalnih površin so po besedah notranje dekoraterke morali dobro premisliti in načrtovati, kako in kam umestiti površine za shranjevanje vseh reči, ki jih družina potrebuje za življenje na plaži. Hkrati pa niso želeli preveč zapolniti prostorov.

Stene in tla so odeta v bele in naravne lesene odtenke. Pa tudi sicer so uporabili veliko naravnih materialov, umirjene pastelne barve, za popestritev pa vzorce na okrasnih blazinah, posteljnini in pregrinjalih. Kot pravi Akersova, jim je uspelo združiti estetiko z uporabnostjo, ki se prepletata v vseh delih interierja.

A. Z.