Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Iz volnene polsti lahko nastanejo tudi zapestnice. - Foto: arhiv Renata Bedene
Iz volnene polsti lahko nastanejo tudi zapestnice. - Foto: arhiv Renata Bedene

Delavnica polstenja

V okviru spremljevalnega programa ob razstavi Društva oblikovalcev Slovenije (DOS) z naslovom Podobe časa bo jutri ob 17.30 v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma delavnica polstenja za začetnike, ki jo bo vodila oblikovalka Renata Bedene.

"Polstenje ali filcanje je 8000 let stara tehnika pridelave polstenega blaga, iz katerega so nekdaj izdelovali preproge, plašče, obutev in šotore, danes pa je ta tehnika odprla pot domišljiji," pravijo v DOS. Na delavnici, za katero ne potrebujete predznanja, bo oblikovalka Renata Bedene udeležence seznanila z osnovnimi materiali in potrebščinami ter predstavila enega od načinov polstenja, to je tehniko mokrega polstenja. Pri tej tehniki se, kot pravijo v DOS, s pomočjo tople vode, mila in mehanske obdelave vlakna volne napnejo, luske na njih se razprejo in zaradi trenja sprimejo. "Volna se skrči in nastane čvrsta ploskev imenovana polst, klobučevina ali filc," še dodajajo. S polstenjem lahko nastanejo tako izdelki za dom kot tudi modni dodatki, kot so prstani, uhani, broški, zapestnice. Na delavnici, namenjeni otrokom in odraslim, bodo udeleženci izdelali kroglice, kačice, rožico, podstavek ali etui za telefon.

A. Z.