Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Bogi Pretnar
Foto: Bogi Pretnar

Botanični vrt Juliana iz Trente praznuje 90 let obstoja

Juliana je najstarejši alpski botanični vrt v naravnem okolju na slovenskem ozemlju. Leta 1926 ga je ustanovil tržaški posestnik Albert Bois de Chesne, z nasveti mu je ob tem pomagal njegov planinski prijatelj Julius Kugy. Ob letošnji 90-letnici ustanovitve pripravlja Prirodoslovni muzej Slovenije več dogodkov.

Vrt Juliana se nahaja v Trenti na pobočju Kukle v bližini cerkvice svete Marije na nadmorski višini približno 800 metrov, nekaj deset metrov nižje pa teče reka Soča. Vrt meri 2572 kvadratnih metrov, piše na spletni predstavitvi Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Zaradi nizke nadmorske višine in močnega vpliva sredozemskega podnebja, ki prihaja po dolini Soče, mnoge visokogorske rastline v Juliani slabo uspevajo. Potrebno je bilo veliko truda in ljubezni, da je vrt zrasel in zaživel. Tu sedaj uspeva približno 600 različnih vrst rastlin, med njimi najdemo tudi endemite in rastline, ki rastejo samo v Sloveniji. Od ostalih alpskih botaničnih vrtov v Evropi se razlikuje po pestri mešanici alpskih in kraških rastlin.

Obletnico bodo obeležili s prireditvijo, ki bo potekala 11. junija v Hiši trentarskih vodnikov v Trenti. Tam bo Juliano predstavilo nekaj predavateljev, nato pa bo sledil voden ogled vrta. 9. julija pripravljajo tudi dan odprtih vrat, ko bo v vrt prost vstop, potekala pa bodo tudi brezplačna javna vodenja.

"Obletnico Juliane bomo obeležili tudi v Ljubljani. V Prirodoslovnem muzeju smo pripravili cikel botaničnih predavanj ob 90-letnici Juliane, ki bodo potekala preko celega leta," je za STA povedala kustosinja za botaniko Prirodoslovnega muzeja Slovenije Špela Novak. V četrtek so pripravili prvo predavanje v ciklu, ko je Novakova poslušalcem predstavila Juliano in nekatere rastline, ki v njej uspevajo.

Sicer pa je botanični vrt pozimi zaprt, obiskati ga je mogoče med 1. majem in 30. septembrom.

K. Ž./STA
  • @ 13.01.2016 reply

    Devetdeseto letnico praznuje?