Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: dokumentacija Dela/ Ljubo Vukelič
Foto: dokumentacija Dela/ Ljubo Vukelič

O lesu in vlaknocementu z najmlajšimi

V okviru programa Igriva arhitektura, ki deluje pod okriljem Centra arhitekture (CA), bosta v soboto, 15. marca 2014, ob 16. uri v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi v Ljubljani brezplačni delavnica in predavanje za otroke ter mladostnike. Delavnico, na kateri bodo otroci spoznavali vlaknocementne strukture, bo vodila arhitektka Tina Rugelj, predavanje o lesu pa bo imela arhitektka dr. Manja Kitek Kuzman.

Na delavnici Vlaknocementne strukture bodo otroci preizkusili izdelke iz kolekcije Moj betonski vrt, ki jih je oblikovala Tina Rugelj, in se pogovarjali, kako nastane in kaj iz njega lahko naredijo. Zasnovali in izdelali bodo nekaj tankih, statično močnih elementov, ki bodo nudili prav posebna skrivališča in bivališča dinozavrom, levom in drugim junakinjam in junakom, ki jih otroci lahko prinesejo s seboj. Delavnica je namenjena otrokom od 5. do 12. leta starosti.

Predavanje Les – material v trendu, namenjeno mladostnikom med 12. in 17. letom starosti, na katerega so dobrodošli tudi starši ter vsi, ki jih ta tematika zanima, bo imela arhitektka dr. Manja Kitek Kuzman. "V zadnjem času je v Sloveniji opazen velik porast lesene gradnje. Z lesom konkurenčni materiali oz. izdelki resda utegnejo imeti določene tehnične prednosti, vendar je njihova energetska in ekološka bilanca, določena s količino sive energije in oceno življenjskega cikla, dramatično slabša od lesa. Sodobna lesena gradnja ustreza okoljskim, estetskim in življenjskim standardom. Cilj prihodnjega razvoja mora postati uporaba avtohtonega lesa skupaj z novimi tehnologijami in upoštevanjem kulture slovenskega prostora," pravijo organizatorji predavanja.

Brezplačne delavnice, ki nastajajo v okviru programa Igriva arhitektura, vodijo priznani arhitekti, krajinski arhitekti in drugi strokovnjaki s področja prostora in arhitekture, ki otrokom na igriv in sproščen način predstavljajo svet arhitekture. Zaradi omejenega števila udeležencev, se je treba na delavnico prijaviti.

A. Z.