Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: arhiv MAO
Foto: arhiv MAO

Na nedeljski ustvarjalnici o pohištvu

Na tokratni nedeljski ustvarjalnici v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, namenjeni otrokom med petim in dvanajstim letom starosti, bodo najmlajši opremili miniaturno sobo, z miniaturnim pohištvom iz 19. stoletja. V navdih in pomoč jim bo pop-up knjiga, slikovna postavljanka hiše iz tega obdobja.

"Po vsej Evropi so še v 19. stoletju imeli pomembno vlogo cehi, posebne združbe z določenimi pravili, kjer so se mizarji lahko učili obrtnih veščin. Pohištvo tega časa je nastajalo po grafičnih predlogah, v pomoč so jim bile vzorčne knjige in časopisi. S pojavom industrijske revolucije in prehodom iz ročne v strojno proizvodnjo je poklic mizarjev usihal," pravijo v MAO. Pri nas je bila takrat stanovanjska oprema skromnejša. V uporabi je bilo preprosto pohištvo, izdelano iz mehkega lesa in furnirano večinoma z orehom.

Nedeljska ustvarjalnica se začne ob 11. uri.

A. Z.