Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: arhiv ZAPS
Foto: arhiv ZAPS

Arhitektke oblikujejo sedanjost

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) v sodelovanju z avstrijsko zbornico inženirjev in arhitektov (Bundeskammer der Architekten und Ingenieurkonsulenten – BAIK) in zbornico inženirjev avstrijske Štajerske in Koroške (Kammer der ZiviltechnikerInnen für Steiermark und Kärnten) pod pokroviteljstvom projekta MoMoWo na Umetnostnozgodovinskem inštitutu ZRC SAZU organizira razstavo o delu arhitekt.

Leta 2014 je bilo namreč kar 56% članov arhitekturne zbornice ženskega spola (v Veliki Britaniji je arhitektk le 24%), njihovo število pa še narašča. Na razstavi bodo tako poskušali odgovoriti na vprašanja, kaj vpliva na položaj arhitektk v tem poklicu, kakšne projekte izbirajo ter ali se dela lotevajo drugače.

Prikazana bodo dela arhitektk in inženirk, ki s svojim "rokopisom" vidno prispevajo k razvoju arhitekturne stroke. Poleg 50 projektov avstrijskih arhitektk in inženirk sodeluje 30 projektov slovenskih avtoric. Izbrali sta jih Maja Vardjan in dr. Petra Čeferin.

Odprtje bo v petek, 13. januarja, ob 17. uri v atriju ZRC SAZU, razstavo pa si bo mogoče ogledati do 28. januarja.

K. Ž.