Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

V letu 2014 načrpali za devet odstotkov več vode

V letu 2014 je bilo v Sloveniji načrpanih 980 milijonov kubičnih metrov vode. To je devet odstotkov več kot v letu 2013, ugotavlja statistični urad.

Večina vode, 83 odstotkov, je bila načrpana iz lastnih zajetij za opravljanje različnih dejavnosti, kot so kmetijstvo, rudarstvo, predelovalne dejavnosti, proizvodnja električne energije in podobno.

Za oskrbo vode v javnem vodovodu je bilo načrpanih 163 milijonov kubičnih metrov. Ker se zaradi dotrajanih vodovodnih sistemov precej vode v distribucijskem omrežju izgubi - v letu 2014 se je izgubilo nekaj manj kot 46 milijonov kubičnih metrov vode - je bilo uporabnikom v letu 2014 dobavljeno 117,2 milijonov kubičnih metrov te dobrine, pojasnjujejo statistiki.

Večina te vode (67 odstotkov) je bila namenjena za uporabo v gospodinjstvih.

Skupno 97 odstotkov vode je bilo pridobljenih iz površinskih voda, natančneje 951,6 milijona kubičnih metrov. Iz podzemnih voda pa je izviralo 28,8 milijona kubičnih metrov vode.

Na drugi strani je bilo predlani v Sloveniji izpuščenih 810 milijonov kubičnih metrov prečiščene odpadne vode ali za 21 odstotkov več kot v letu 2013. Količina neprečiščene odpadne vode se je zmanjšala za 38 odstotkov na 80 milijonov kubičnih metrov.

V javno kanalizacijo, v površinske vode in v zemljo je bilo ob tem izpuščenih 94,5 milijona kubičnih metrov meteornih voda. Njihova količina se je v primerjavi z letom 2013 znižala za odstotek.

V letu 2014 je bilo v površinske vode izpuščenih 800 milijonov kubičnih metrov odpadne vode. Večina te vode (730 milijonov kubičnih metrov) je bila pred izpustom prečiščena.

V javno kanalizacijo je bilo izpuščenih 183 milijonov kubičnih odpadne vode; od tega je bilo pred izpustom prečiščenih 80 milijonov kubičnih metrov. V zemljo je bilo izpuščenih milijon kubičnih metrov neprečiščene odpadne vode, 400.000 kubičnih metrov odpadne vode pa je bilo pred izpustom prečiščene.

Večina meteornih voda (92,8 milijona kubičnih metrov) je bila izpuščena v javno kanalizacijo, preostale pa v površinske vode (1,7 milijona kubičnih metrov) in v zemljo (20.000 kubičnih metrov).

K. Ž./STA