Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Simona Fajfar/Delo
Foto: Simona Fajfar/Delo

Razpokani jez ogroža some, ščuke in orla belorepca

V umetnem jezeru je bogat ribji živelj, od somov, ščuk, krapov in linjev, v vodi živijo raki jelševci in školjke obloustke.

Po več kot dvajsetih letih, odkar na Kočevskem ni več skrivnostnega zaprtega območja, so posledice Mačkove vladavine še vedno vidne. Zaradi nedorečenosti glede lastništva in upravljanja jezu na jezeru v Kočevski Reki je pod vprašajem obstoj tega pomembnega habitata. Jez namreč pušča.

Že leta 2003, ko so zadnji hip sanirali propustno leseno loputo na jezu in s tem preprečili katastrofo, je bilo jasno, da voda pronica tudi ob straneh betonskega jezu.

Lani vode ni bilo 500 metrov od izvira naprej

»Sedaj pa voda pušča na več mestih in v času suše je posledice že videti, saj se gladina vode opazno zniža,« pravi Mirjam Mikulič, domačinka in članica Turistično športno kulturnega društva Kočevska Reka. Nižanje gladine jezera ne more biti le posledica izhlapevanja vode in prekinitve dotokov vodnih virov, ampak je vedno večje tudi odtekanje vode skozi razpoke na obeh straneh jezu, opozarja sogovornica.

Več o usodi propadajočega jezu brez lastnika si preberite v današnji tiskani izdaji Dela ali na www.delo.si.