Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Komunala Brežice s projekti ozaveščanja za otroke

Javno podjetje Komunala Brežice veliko pozornosti namenja ozaveščanju otrok in mladine o pomenu ohranjanja naravnih virov in bogastev. Že lani so jim z različnimi projekti na zanimiv način približali ekologijo, predstavili posledice neodgovornega ravnanja z odpadki, jih ozaveščali o pomenu vode v vsakdanjem življenju in smiselnosti krožnega gospodarstva, projekte pa nadaljujejo tudi letos.

»Prizadevamo si, da bi naši najmlajši odrasli v odgovorne varuhe narave, zato izvajamo veliko projektov in delavnic, namenjenih prav njim. Vsako leto razpišemo več natečajev, organiziramo poučna predavanja v vrtcih in šolah, izdajamo različne brošure in tudi uganke, s katerimi jim še bolj približamo ekološki način razmišljanja,« je povedal Aleksander Zupančič, direktor Komunale Brežice, in dodal, da bodo letos še razširili sodelovanje z vzgojno-izobraževalnimi ustanovami v brežiški občini.

Že drugo leto zapored poteka ekološki projekt »Ohranimo čisto okolje«, v okviru katerega s programi v vrtcih in osnovnih šolah ozaveščajo otroke in mladino na področju znanja iz ekologije. Projekt se bo po besedah Aleksandra Zupančiča tako kot lani zaključil z Eko kvizom za učence 6. in 7. razredov osnovnih šol ob koncu šolskega leta, le da bo letos vsebina kviza zastavljena širše: »Poleg ozaveščanja o pravilnem ločevanju odpadkov bo vključeval še ozaveščanje o pomenu lokalno pridelane hrane, ohranjanja naravnih virov in bogastev, predvsem pitne vode, in ozaveščanje o krožnem gospodarstvu. Zelo nas veseli, da smo vzpostavili sodelovanje s vsemi šolami in vrtci v naši občini.«

Med drugim so ob koncu lanskega leta izdali Eko uganke, knjižico, ki otroke na zanimiv način ozavešča  o minljivosti naravnih virov in pomenu njihovega varovanja. K sodelovanju so privabili zaposlene iz vrtca Mavrica, ki so prispevali poučna in zabavna besedila za 23 ugank na temo ločevanja odpadkov, kompostiranja in pitne vode, otroci iz Osnovne šole Brežice pa so jih opremili z barvitimi ilustracijami. »Eko uganke smo razdelili med vse otroke v vrtcih v brežiški občini. Verjamemo, da bodo z ekološko naravnano vsebino še dodatno prispevale k zavedanju naših najmlajših o minljivosti naravnih virov,« je dejal Aleksander Zupančič.

K. Ž.