Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Roman Šipić/Delo
Foto: Roman Šipić/Delo

Povprečna cena elektrike za gospodinjstva konec lanskega leta nižja

Povprečna cena električne energije za gospodinjstva je bila v Sloveniji v zadnjem četrtletju lani 15,9 evra za 100 kilovatnih ur, kar je tri odstotke manj kot v tretjem četrtletju. V istem obdobju se je povprečna cena zemeljskega plina za gospodinjstva znižala za osem odstotkov.

Povprečna cena električne energije za industrijo brez davka na dodano vrednost je v četrtem četrtletju znašala 8,1 evra za 100 kilovatnih ur, kar je pet odstotkov več kot v tretjem četrtletju. Povprečna cena zemeljskega plina za industrijo brez davka na dodano vrednost pa je v zadnjem lanskem četrtletju dosegla 0,35 evra za kubični meter, to je odstotek manj kot v tretjem četrtletju.

Mednarodna primerjava cen elektrike za prvo lansko polletje kaže, da je bila cena električne energije za gospodinjstva v Sloveniji pri 76 odstotkih povprečja v EU, za industrijo pa pri 69 odstotkih, so sporočili iz državnega statističnega urada.

V istem obdobju je cena zemeljskega plina za gospodinjstva v Sloveniji dosegla 95 odstotkov povprečja v EU, za industrijo pa 99 odstotkov evropskega povprečja.

K. Ž./STA