Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Matej Družnik/Delo
Foto: Matej Družnik/Delo

Poraba elektrike v Sloveniji novembra skoraj nespremenjena

V Sloveniji smo novembra porabili 1176 gigavatnih ur (GWh) električne energije, kar je odstotek manj kot oktobra in odstotek več kot novembra lani. Medtem se je krepko povečala neto proizvodnja elektrike - ta je bila s 1312 GWh za 49 odstotkov večja kot oktobra, je objavil statistični urad.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je novembra na mesečni ravni povečala za 50 odstotkov, medtem ko je bila v termoelektrarnah za 18 odstotkov manjša. Nuklearno elektrarno Krško pa so v začetku meseca po enomesečnem remontu znova vključili v omrežje.

Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv novembra za 15 odstotkov manjša kot oktobra.

Novembra se je zmanjšala oskrba z vsemi energenti, razen z zemeljskim plinom, utekočinjenim naftnim plinom in z drugimi naftnimi proizvodi. Oskrba z zemeljskim plinom se je povečala za 22 odstotkov, oskrba z utekočinjenim naftnim plinom in z drugimi naftnimi proizvodi pa za po štiri odstotke.

Oskrba z ekstra lahkim kurilnim oljem se je medtem zmanjšala za 34 odstotkov, z lignitom za 28 odstotkov, s petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za 20 odstotkov, z motornim bencinom za 14 odstotkov in s koksom za 12 odstotkov.

Slovenija je novembra uvozila 646 GWh, izvozila pa 748 GWh električne energije.

Statistični urad je ob tem izračunal, da je delež energije iz obnovljivih virov v končni bruto porabi energije v državi lani znašal 22 odstotkov, kar je skoraj šest odstotnih točk več kot v letu 2004. V sektorju ogrevanje in hlajenje je bil ta delež za 16 odstotnih točk večji kot pred 11 leti, v sektorjih električna energija in transport pa za tri odstotne točke.

K. Ž./STA