Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Gašper Boncelj
Foto: Gašper Boncelj

Na Madžarskem prve subvencije za električne avtomobile

Madžarska vlada želi okrepiti e-mobilnost, nakupe električnih vozil pa spodbuja tudi s subvencijami. Že letos so odobrili prve, v ta namen pa so rezervirali dve milijardi forintov (6,45 milijona evrov), je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Madžarska vlada ocenjuje, da bo do leta 2020 po madžarskih cestah vozilo 30.000 električnih vozil.

Septembra je vlada predstavila načrt subvencioniranja električnih vozil, v okviru katerega lahko posameznik, podjetje ali organizacija ob nakupu električnega vozila pridobi do 1,5 milijona forintov (4800 evrov) subvencije oz. največ 21 odstotkov bruto cene vozila.

Vlada je odločena, da bo še letos preučila 33 prejetih prošenj za subvencijo, kar je približno polovica vseh prejetih. Tako bo prvi krog lahko prinesel nakup 47 električnih avtomobilov, je konec prejšnjega tedna na dogodku ob prodaji prvega električnega avtomobila z državno subvencijo povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Istvan Lepsenyi.

Gre za prošnje 13 zasebnikov, 18 podjetij, ene državne organizacije in ene organizacije civilne družbe.

Nadaljnje vloge bo država sprejemala do 1. maja prihodnje leto.

K. Ž./STA