Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: arhiv podjetja
Foto: arhiv podjetja

Hotel Park prvi v Sloveniji z okoljskim znakom Travelife Gold

Ljubljanski hotel Park je kot prvi pri nas prejel zlati certifikat Travelife za hotele in nastanitve. Za pridobitev so morali izpolniti 150 kriterijev na področju trajnostne usmerjenosti - tako s področja okolja kot tudi socialnih vprašanj, so sporočili iz družbe Tabor Ljubljana.

Hotel je na področju okolja moral nasloviti vprašanja, kot so zmanjševanje količine odpadkov, porabe energije, vode in kemikalij. Certifikat pa posega tudi na področje socialnih vprašanj - zadovoljstva in pravic zaposlenih, sodelovanja z lokalno skupnostjo, zaščite otrok in človekovih pravic.

Konkretno so v hotelu Park med drugim uvedli uporabo varčnih žarnic, nadzor nad uporabo klim in gretja, uporabljajo električno službeno vozilo in imajo brezplačno električno polnilnico za goste. Z načrtovanjem porabe so zmanjšali odpadke, imajo varčne tuš ročke, kotlički porabljajo manj vode. Spomladi bodo na strehi postavili svoj čebelnjak in zeliščni vrt.

Ob tem v hotelu izpostavljajo tudi skrb za zaposlene, organizirajo dogodke, brezplačno jogo in knjižnico v parku ter podpirajo dobrodelne projekte. Hotel podpira lokalno skupnost tudi z vključitvijo v zeleno nakupovalno verigo mesta Ljubljana. Tako skušajo kupovati lokalno in sodelovati z lokalnimi dobavitelji.

Goste v hotelu spodbujajo k ločevanju in recikliranju odpadkov ter varčevanju z vodo in energijo. Med drugim jim nudijo dodatni popust, če se pripeljejo z vlakom, spodbujajo jih, da se na raziskovanje Ljubljane podajo peš ali s kolesom.

Travelife je mednarodna shema, ki promovira trajnostno delovanje na področju turizma. Operaterjem, hotelom in nastanitvam pomaga, da upravljajo in spremljajo svoj vpliv na družbo in okolje ter komunicirajo svoje dosežke z uporabniki in gosti.

Lani se je v postopek pridobivanja znaka Travelife vključilo sedem hotelov in nastanitev v Ljubljani. V Hotelu Park Ljubljana svoj dosežek izpostavljajo tudi v luči dejstva, da se slovensko glavno mesto letos ponaša z nazivom Zelena prestolnica Evrope.

Slovenski turizem sicer vse več pozornosti namenja trajnostni usmeritvi. Letos tako beležimo drugo leto izvajanja zelene sheme slovenskega turizma Slovenia Green, v okviru katere so znak Slovenia Green doslej pridobili ena destinacija in šest ponudnikov.

K. Ž./STA