Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Februarja manjša poraba in proizvodnja elektrike

V Sloveniji smo februarja porabili 1147 gigavatnih ur (GWh) električne energije, kar je devet odstotkov manj kot januarja. Neto proizvodnja elektrike je bila s 1221 GWh za odstotek manjša. Februarja je Slovenija uvozila 715 GWh, izvozila pa 753 GWh električne energije, je danes objavil statistični urad.

Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je na mesečni ravni povečala za 39 odstotkov, medtem ko se je v termoelektrarnah zmanjšala za 18 odstotkov, v Nuklearni elektrarni Krško pa za šest odstotkov.

Manjši proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi manjša poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv februarja za 17 odstotkov manjša kot januarja.

Februarja se je zmanjšala oskrba z vsemi energenti, razen pri koksu, drugih naftnih proizvodih in pri dizelskemu gorivu, kjer je bila rast 27-, 22- oz. 13-odstotna.

Oskrba s kurilnim oljem z vsebnostjo žvepla manj kot odstotek se je zmanjšala za 34 odstotkov, zemeljskim plinom za 19 odstotkov, lignitom za 16 odstotkov, petrolejskim gorivom za reaktivne motorje za devet odstotkov in motornim bencinom za pet odstotkov.

K. Ž./STA