Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Foto: Oste Bakal/dokumentacija Dela
Foto: Oste Bakal/dokumentacija Dela

Semenska knjižnica

V četrtek, 22. novembra bo v Centru alternativne in avtonomne produkcije (CAAP) v Mariboru potekal dan odprtih vrat projekta Semenska knjižnica. V okviru projekta bo potekal voden ogled knjižnice, delavnica za otroke, javna diskusija, podelili pa bodo tudi nagrade Kalinčkovega natečaja.

Semenska knjižnica je prostor z laboratorijem in prav posebnim arhivom starih avtohtonih sort kulturnih rastlin, ki združuje semena, ljudi, tradicijo in prihodnost. Skozi voden ogled, ki bo ob od 10. do 10.30. ure ter 16. do 17. ure, bo projektna skupina podrobno predstavila delovanje knjižnice. Na javni diskusiji, ki se bo začela ob 10.30 uri, se bodo dotaknili vprašanja kako razvijati trajnostne, celostne pristope in rešitve, da ohranimo naravno in kulturno dediščino, spregovorili pa bodo tudi o primerih obstoječih praks hranjenja, varovanja in obnavljanja genskega materiala kulturnih rastlin v Sloveniji, za kar skrbijo civilno-družbene iniciative in institucije ter posamezniki. Namen diskusije je, da strokovnjaki s področja varovanja semen in semenarjenja izmenjajo izkušnje, znanja in poglede na varovanje genskih virov kulturnih rastlin ter s tem povezanega tradicionalnega znanja, prehranske varnosti in kulturne dediščine.

Otroci bodo v delavnici spoznavali raznovrstno rabo in pomen semen, semena pa bodo uporabili v likovni delavnici izdelovanja ptičjih pogač, ki jih bodo po delavnici odnesli domov in z njimi poskrbeli za zimsko hranjenje ptic. Delavnica za otroke se bo pričela ob 16.30 uri, ornitolog Ivan Esenko bo predstavil kalina, ptico, ki je postala zaščitni znak izobraževalnih delavnic, ki jih izvaja društvo Varuhi semen v okviru osnovnošolskih naravoslovnih programov. Društvo je v začetku septembra k  sodelovanju v Kalinčkovem natečaju povabilo 15 osnovnih šol iz Podravske in Pomurske regije. Likovna dela otrok, ki so pod pod vodstvom razrednikov ustvarili likovna dela, v katerih se prepletata umetnost in pestrost rastlinskih semen, bodo ob podelitvi nagrad razstavljena v prostorih CAAP.

Center alternativne in avtonomne produkcije je inkubator odgovornih ekonomij, novih socialnih podjetij, inovativnih socialnih in ekoloških praks ter kreativne rabe skupnostnih prostorov je vrhunec njihovega dela. Gre za stičišče, za srečanje številnih organizacij in projektov, za platformo povezovanja med skupinami in posamezniki, ki si na zelo različnih