Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij
Odprtje javnega sadovnjaka MOL na Grbi, ob Poti spominov in tovrištva, 11.novembra 2015. - Foto: Roman Šipić/Delo
Odprtje javnega sadovnjaka MOL na Grbi, ob Poti spominov in tovrištva, 11.novembra 2015. - Foto: Roman Šipić/Delo

Vandali so se tudi v prazničnih dneh znesli nad ljubljanskimi drevesi

Praznične dni sta zaznamovala nova primera vandalizma nad drevesi v Ljubljani. Neznanci so tako kot že pred mesecem dni poškodovali drevje v javnem sadovnjaku na Grbi ter na Poti spominov in tovarištva v Kosezah. S tem so povzročili za okoli 10.000 evrov škode, so sporočili z Mestne občine Ljubljana.

To je že tretji primer poškodovanja dreves v javnem sadovnjaku na Grbi, ki je bil posajen jeseni 2015. Med božičnimi prazniki je tako neznani storilec v višini približno enega metra polomil še tiste sadike v nasadu, ki so bile nepoškodovane. Na občini škodo ocenjujejo na 1620 evrov. Med ponedeljkom in torkom pa se je neznanec lotil še dreves ob Poti spominov in tovarištva. Uničil je 19 lip, ki jih je Zeleni prestolnici Evrope 2016 jeseni ob 110-letnici delovanja podarila Semenarna Ljubljana. Škoda je ocenjena na približno 8000 evrov, so v sporočilu za javnost navedli na občini.

Mestna občina Ljubljana je tudi tokrat o dogodkih obvestila policijo, ki primere še preiskuje.

Na mestni občini poudarjajo, da imajo drevesa za mestno okolje neprecenljivo vrednost, zato ostro obsojajo in zelo obžalujejo vsak primer vandalizma. Vsakogar, ki ima kakršnokoli informacijo o poškodovanih drevesih, prosijo, da o tem obvesti pristojno policijsko postajo. "Verjamemo, da lahko s skupnimi močmi preprečimo nadaljnje širjenje vandalizma in tako ohranimo skrben odnos do narave," so še dodali v sporočilu za javnost.

Že novembra so nepridipravi ob Poti spominov in tovarištva polomili tri lipe in povzročili za okoli 1500 evrov škode. Kot izpostavljajo na občini, se primeri vandalizma nad drevesi na tem območju pojavljajo od leta 2014, ko so neznanci povzročili za več kot 30.000 evrov škode.

Več primerov vandalizma se je že zgodilo tudi javnem sadovnjaku na Grbi. V noči z 21. na 22. avgust so zlikovci odlomili sadike drevja v višini približno enega metra, tako da je ostal le spodnji del stebel. V južnem delu sadovnjaka so polomili 17 sadik jablane in 11 sadik hrušk, v severnem delu pa razen aronije vseh ostalih 21 sadik oreha, kostanja, skorša, murve, nešplje, kakija in asimine. Škoda v sadovnjaku je bila ocenjena na 1785 evrov, navajajo na občini.

Vandalizem nad drevjem so neznanci ponovili v noči s 27. na 28. november, ko so spet odlomili vrhnji del sadik v višini približno enega metra. V južnem delu sadovnjaka so polomili 16 sadik okrasnih jablan, tri sadike jablan, tri sadike hrušk in eno sadiko kutine, v severnem delu pa tri sadike okrasnih jablan. Škoda je bila ocenjena na 780 evrov.

K. Ž./STA