Sadovnjak v januarju

5. 1. 2013 | Besedilo: Robert Mabič

sadovnjak, podtaknjenci, sadje

V prvem mesecu novega leta bomo v sadovnjakih poskrbeli za zaščito debel in debelejših vej na sadnem drevju ter poskrbeli za podtaknjence.

Čas potrebnega mirovanja sadnih rastlin je mimo in zdaj samo še vreme zadržuje začetek rasti. Beljenje debel z apnenim beležem je stara preventivna sadjarska praksa, ki obvaruje rastline pred segrevanjem in prezgodnjim pretakanjem življenjskih sokov. Pobarvamo tako deblo kot debelejše veje. Poleg zaščite z beležem je učinkovito senčenje sončne strani debla, uporabimo lahko deske ali deblo ovijemo. Zdaj je tudi pravi čas za nabiranje potaknjencev in cepičev za razmnoževanje sadnih in okrasnih rastlin s potikanjem ali cepljenjem. Primerni so lepo razviti enoletni poganjki na sončni strani krošnje, ki jih režemo v lepem vremenu in shranimo do časa cepljenja v vlažni mivki, zemlji ali polivinilasti vrečki v hladilniku.

Potaknjence lahko kar potaknemo, če tla to seveda dopuščajo, oziroma takoj, ko je to mogoče, vsak pa naj se v zgornjem in spodnjem delu konča oziroma začne s popkom, da ne zamenjamo smeri potikanja. Zgornja rez naj bo ravna nad popkom, spodnja pa nekoliko poševna. Če potikanje ni mogoče zaradi zmrznjenih tal, potaknjence shranimo enako, kot velja za cepiče. Lahko pa jih potaknemo tudi v večji cvetlični lonec, sploh če jih nimamo veliko, in ga postavimo na senčno mesto. Večjih posegov s škarjami in žago v sadnem vrtu zdaj ne opravljamo, izjema so primorski kraji, kjer spremljamo vremensko napoved in se dela lotimo v lepem vremenu. Zimski mraz, sneg in pomanjkanje lahko opogumijo divjad, da si poišče hrano prav na našem vrtu, zato redno pregledujmo ograjo, zaščito in rastline.

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE