Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Odprta vrata – Avstrija: Božič na kmetiji

Božič na kmečkem posestvu sredi jezerske pokrajine v Gornji Avstriji je za Mariello in njeno sestro Nino vedno nekaj posebnega. Tu se vsako leto srečata z družino in prijatelji ter uživata v tradicionalnem praznovanju na skrbno obnovljeni gorski kmetiji iz 19. stoletja.

Mariella Coreth-Feitzinger in njena sestra Nina Metternich sta kmetijo podedovali po svojih starših, ki so jo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja kupili že precej zapuščeno. Z veliko truda so kmečko posestvo, značilno za te kraje, popolnoma obnovili. Zdaj sta sestri edini lastnici obeh hiš, ki sestavljata domačijo. Opremili sta ju s podedovanim starinskim pohištvom in spominki s številnih potovanj njunih staršev.

Mariella s svojo družino živi v stavbi, imenovani »Auszugshaus«, z dodanim prostorom za sušenje žita. V 19. stoletju je bila to preužitkarska hiša, v kateri je živela starejša generacija, potem ko je prepustila kmetijo svojim otrokom. Mariella je cvetličarka in tako kakor njen mož velika ljubiteljica zborovskega petja.

Njena sestra Nina živi v glavni stavbi in goji škotsko govedo galloway ter z mesom oskrbuje krajevne restavracije in gostilne. Na kmetiji imajo tudi druge živali, med drugim konje, mačke, kokoši in pse, zato je celoletni raj za otroke, ki tu živijo. Toda božič je še vedno prav poseben dan.

Na praznik se pripravljajo že več tednov prej. Vse sobe v obeh hišah pospravijo in temeljito očistijo pred prihodom sorodnikov, ki se zberejo za božič. Vsako leto začnejo peči dobrote že 15. decembra. Vsi dosledno upoštevajo tradicijo in sestri pripravita vsaj deset različnih vrst božičnih piškotov. Vaniljevi rogljički, čokoladni bonboni in cimetovi piškoti v obliki zvezdic napolnijo kuhinjo z nebeškim vonjem. Okrašeni medenjaki v obliki src vedno najbolj navdušijo otroke. Nekateri recepti so skrbno varovana družinska skrivnost, ki prehaja iz roda v rod.

Teden dni pred božičem začnejo krasiti kmetijo. Vonj po peki se takrat pomeša z von_jem vejic jelke in bora, ki jih zatikajo za slike. Pripravijo tudi jaslice z ročno izdelanimi figuricami, na vrata obesijo vence, pod strop pa vejice bele omele. Božični venec s štirimi rdečimi svečami označuje število tednov do božiča in zdaj gori že tretja.

Noč pred božičem v hiši postavijo božično drevesce in ga okrasijo. Vsaka družina prinese svoje, pogosto ročno izdelane okraske, ki jih je uporabljalo že več generacij pred njimi. Darila čakajo v sobi s prijetno toplo lončeno pečjo, dokler jih ne postavijo pod božično drevesce.

V kaminu gori živahen ogenj ter pozdravlja prijatelje in sorodnike, ki pripotujejo od vsepovsod. Otroci, ki imajo ponavadi cele sezname želja, si tu še vedno najbolj želijo, da bi za božič zapadlo veliko snega. V krajih Gornje Avstrije se jim to največkrat tudi uresniči.

  • alespol 15.12.2014 reply

    test