Spletna mesta Dela d.o.o., (slovenskenovice.si, delo.si, deloindom.si, polet.si, ddom.si, pogledi.si, micna.si) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh? V redu Omejujem piškotke Želim več informacij

Vprašanje

Pozdravljeni!
Kupila sva stanovanje veliko 50 m2, v bloku, ki ima novo fasado, (okna bomo zamenjali z lesenimi) 2. nadstropje v Lescah. Trenutno ogrevanje je na plin, povedali pa so, da je stanovanje zelo toplo, ker sta spalnica in dnevna na južni legi, kuhinja pa na vzhodni. Voda se greje v kopalnici in kuhinji posebej v bojlerjih (elektrika). Ker je stanovanje potrebno prenove razmišljava o optimalnih rešitvah predvsem glede ogrevanja prostorov in vode. Imava pa tudi pomisleke glede poletne vročine, ki bi se ji rada seveda izognila, ker imava majhnega otročka.
Torej iskreno bi prosila za vaše mnenje, priporočila, izkušnje v kaj investirati, da bo smotrno v čim več pogledih.
Razmišljava, da bi v kopalnico dala talno gretje, zamenjala obstoječe radiatorje morda z električnimi in kakšno klimo za hlajenje... Sva čisto na začetku in sploh ne veva, kakšne opcije obstajajo.
Prijazen pozdrav!

Marina preko spletne strani

Odgovor

Bojan Žnidaršič, energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica
Bojan Žnidaršič, energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Kljub majhnosti stanovanja so vprašanja kar kompleksna. Več in bolje bi lahko svetoval po ogledu, zato tukaj le načelno razmišljanje.

1.             Ogrevanje prostorov

·         UNP (utekočinjeni naftni plin) iz kontejnerja spada med najdražje energente (14 – 15 centov za kWh)

·         Mestni (zemeljski) plin je izrazito cenejši. Cena je pri kondenzacijskem kotlu okrog 7 centov za kWh, pri “navadnem” pa okrog 8 centov za kWh. Če imate zemeljski plin, je ogrevanje na zemeljski plin dobra rešitev, saj imate vso potrebno infrastrukturo (radiatorji, razvodi, dimnik).

·         Ogrevanje s klima napravo. Prednost je takojšna reakcija na dobičke brezplačnega sončnega ogrevanja. Iz opisa smeri slemena sklepam, da se to v hiši že koristi. Slabost (ali pa prednost) je toplozračno ogrevanje. Radiatorji so torej mrzli. Kvaliteta je natančna regulacija in "pobiranje" pasivnega sončnega ogrevanja. Klima naprava tudi hladi, kar zna biti dobrodošlo. Klima ima notranjo in zunanjo enoto. Potrebno je preveriti ali je montaža zunanje enote sploh mogoča. Cen si ne upam zapisati, saj je razpon zelo velik, odvisen od kvalitete (letnega grelnega in hladilnega števila). Obvezna je zunanja in notranja enota. Pripenjam dva članka: http://nep.vitra.si/datoteke/clanki/Klima_Ogreva_Podstresje_April.pdf in http://nep.vitra.si/datoteke/clanki/Dileme_Pri_Izbiri_Naj_Klimatske_Naprave_Marec.pdf

·         IR paneli. Prednost je enostavna montažna. Najboljša možna regulacija v celoti "pobere" toploto zimskega sonca (ki jo imate v izobilju). Investicija v vaše stanovanje bi bila okrog 2.000 evrov. IR paneli ogrevajo samo prostor, delujejo kot sonce, saj ogrevajo predmete in ljudi. Praksa kaže, da je lahko zrak za cca. 2 stopinji manj ogret kot pri drugih sistemih (pri vas 19 stopinj namesto sedanjih 21). Na trgu je veliko poceni robe, predlagam pa, da povprašate pri podjetju Ekosen http://www.ekosen.si/ za predračun in naslove, kjer so panele že montirali. Tako si boste lahko ogledali kako delujejo, kako izgledajo in kakšen je strošek ogrevanja.

·         Toplotna črpalka. Ogrevalni hit, ki ima tudi slabosti. Najbolj na udaru so TČ zrak/voda. So relativno poceni, montaža (zamenjava s kotlom na plin) je enostavna, je pa potrebno povezati zunanjo in notranjo enoto, kar zna biti tudi problem. Največji manko TČ tega tipa je zvok, ki zna biti moteč za lastnika kot tudi sosede (odvisno od lokacije). Pripenjam članek o TČ: http://nep.vitra.si/datoteke/clanki/Toplotne_Crpalke_September_2013.pdf

·         Prezračevanje z rekuperacijo.

http://nep.vitra.si/datoteke/clanki/Prezracevanje_Rekuperacija_Avgust_2013.pdf

 

2.             Ogrevanje sanitarne vode. Obstoječi električni bojler je relativno dobra rešitev. Možno je tudi ogrevanje na plin (če ga obdržite za ogrevanje prostorov) ali toplotno črpalko (skupaj z ogrevanjem prostorov).

 

3.             Hlajenje prostorov. Osnova so zunanja senčila. http://nep.vitra.si/datoteke/clanki/Sencila_Julij_2013.pdf. Prisilno hlajenje je možno s klima napravo ali toplotno črpalko.

 

4.             Vgradnje talnega gretja v kopalnici ne priporočam. To je kar velik gradbeni poseg (razen, če ne nameravate v celoti obnoviti kopalnice). IR panel vam bo v kopalnici (in/ali celotnem stanovanju) optimalno rešil vaš problem.

Bojan Žnidaršič, energetski svetovalec in direktor Vitre Cerknica

Komentarji

  • http://visinard... 10.04.2017 reply

    I quite like reading through a post that will make men and women think. Also, thanks for allowing for me to comment!